Det de færreste vet, er at Randselva i Ringerike er et velrenommert eldorado for
elvepadlingsentusiaster. Fra langt utenfor våre egne kommunegrenser, kommer
det elvepadlere hver uke for å boltre seg i både naturlige fossedrag og i en
kunstig oppbygd bølge.

Oslo Elvesportklubb har siden 1980-tallet hatt sitt tilholdssted her, idyllisk beliggende på elvebredden ved Austjord, rett utenfor Hønefoss. Klubben etterlyser imidlertid flere lokale medlemmer – og her er det rom for padlere i alle aldre og på alle nivåer.

Kajakkpadling i Randselva

Må bryte noen barrierer

Hvem som helst kan padle elvekajakk, ifølge leder i Oslo Elvesportklubb, Martin
Engelstad – forutsatt at du ikke er redd for å ha hodet under vann, da.

Klubben arrangerer jevnlig kurs for nybegynnere. – Man må helt klart bryte noen barrierer i elvepadling. For å klare å tøye sine egne grenser, må man først og fremst ikke være redd for å gå rundt – noe som er svært sannsynlig at du gjør. Men det er viktig å få presisert at dette absolutt ikke er farlig, og at erfarne instruktører til enhver tid er klare til å gi en hjelpende hånd, forteller Martin Engelstad.

ElvepadlingSett i forhold til havkajakkpadling, så har elvepadling en relativt beskjeden rekruttering.
Tilgjengelighet må nok ta mye av skylden her. Man må gjerne reise langt for å finne egnede forhold, noe som gjør det til en nokså tidkrevende sport.

– Dere er derfor utrolig heldige og privilegerte her oppe, som har så flotte forhold i nærmiljøet, både i Randselva og Sokna. Folk reiser jo ukentlig fra Oslo, noen til og med lengre, for å leke seg i Randselva, mens dere har det rett utenfor døra. I tillegg til de naturlige strykene, har vi også opparbeidet en kunstig bølge som er ufattelig morsom å leke seg på, og som gir perfekte treningsforhold, fortsetter Engelstad, som også frykter at flere lar seg skremme av ekstremversjoner som de har sett på TV.

Fellestrening i Randselva

Så ofte de har mulighet slenger Mattis Hillkirk Bjerke og Knut Jørgen Koller, fra henholdsvis Jevnaker og Hole, kajakken på taket og møter resten av sine padlervenner
til fellestrening i Randselva. De er begge medlemmer i Oslo Elvesportsklubb. Knut Jørgen hadde i mange år drevet med havkajakk, før han fikk øynene opp for elvepadling.

– Dersom du sammenligner kajakkpadling med bilkjøring, så er elvepadling rally, forklarer han i det han legger ut i elva på jakt etter den perfekte ”surfebølga”. Mattis oppdaget annonsen om kurset ved en tilfeldighet for tre år siden. Da var det gjort! Allerede etter dag én av todagers kurset, var han hekta. Nå strekker seg han seg langt for å få med seg tirsdagskveldene i Randselva.

Kajakkpadling i Randselva

– Jeg elsker den spenningen det gir å navigere seg gjennom elvestrykene. Med tre små barn, har man imidlertid selvsagt begrenset med tid. Men i sommer hadde jeg med meg datteren min på fem år i egen kajakk. Jeg bare svømte kajakken hennes litt opp i elven før jeg slapp henne. Responsen var ikke til å ta feil av, hun er nok arvelig belastet og trives like godt som sin far i kajakken, forteller Mattis som berømmer det gode miljøet i klubben.

Nå håper han bare på at flere lokale vil oppdage gleden av å navigere seg gjennom elvestrykene. 

– Følelsen av å navigere seg gjennom elvestrykene og padle i fosser, kan ikke beskrives med ord – det må oppleves!

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev