Kanskje er isfiskere laget av noe spesielt, men soknedølene Andrius og Irma Makavicius bedyrer at de gjør dette bare av glede og fryd. «Det viktigste er fottøyet», sier Irma. «Fryser du, så er det kjørt. Da er det vanskelig å få varmen igjen.»

Isfiske på Steinsfjorden

Barna Morta (9) og Martynas (7) er alltid med, og i dag har de tatt med seg vennene Lilly (6) og Ebba (10) på tur. Isen er tykk og trygg, men likevel kommer det ganske kraftige og urovekkende knakelyder stadig vekk. «Det er ingenting å engste seg for, det er helt vanlig», forklarer Andrius, med kjennermine. Han har trukket et monster av et batteridrevet isbor opp av sekken. Brzzzzzzz, summer det, og så har han laget et hull i isen. «Se her, det er minst 20 centimeter tykk is nå. Her kan du kjøre lastebil!»

Mange som prøver fiskelykken

Å høste av hva naturen kan gi oss, også på den tiden av året hvor det meste er i dvale, er et eldgammelt syssel. Ryktet om at vi moderne nordmenn ikke er i stand til å gjenkjenne mat hvis den ikke er porsjonspakket i plast, er betydelig overdrevet: I dag, på en av vinterens kaldeste dager, er det mange som prøver fiskelykken på Steinsfjorden.

Ryktet om at vi moderne nordmenn ikke er i stand til å gjenkjenne mat hvis den ikke er porsjonspakket i plast, er betydelig overdrevet: I dag, på en av vinterens kaldeste dager, er det mange som prøver fiskelykken på Steinsfjorden.

For noen er det tidsfordriv, mens andre håper at søndagsmiddagen er reddet. Her kan du kroke en rekke typer fisk: karpefisker som brasen, karuss og mort, abbor, sik, røye og
stor gjedde. Med litt flaks (eller haill, som nordlendingene gjerne sier) kan du råke på stor ørret også. Husk at minstemålet for ørret i Steinsfjorden er 50 centimeter, målt fra snutespiss til bakenden av midterste halefinnestråle. Får du mindre ørret, skal den straks
settes uti igjen, uskadet. Ørreten må vernes, for den er truet av den invaderende arten ørekyte – gørrkime på lokalsk.

Isfiske Steinsfjorden

Friste fisken med noe ekstra

Det er i teorien fritt fiske i Steinsfjorden, og i dag har familien valgt nordenden av vannet som turmål. En svart pulk er rigget med ekstra tøy, varmt drikke, kjeks og utstyr, og vi har lokalisert oss omtrent midt mellom Herøya og Åsa.

Isfiske på Steinsfjorden

«Det gjelder å finne det riktige stedet» sier Irma, «ikke for grunt, ikke for dypt, passelig
med bunnvegetasjon.» For en amatør er det lett å tenke seg at det heller ikke kan skade med litt pluss på karmakontoen i tillegg.

Andrius er kjapp og konsentrert om oppgavene. Før noen har sagt «kakao» har han boret et snes hull til, og snart har små fargerike sluker funnet veien ned i det kalde vannet. Det er lett å skjønne at vi må friste fisken med noe ekstra, så kaldt som det er i dag: det
går i fluoriserende grønt og oransje.

Isfiske på Steinsfjorden

En rimelig hobby

Isfiske kan fremdeles regnes som en rimelig hobby. I teorien er alt du trenger et lånt isbor, en billig pilkestikke og noen kroker. Det går fint å agne med maiskorn, brødbiter eller innkjøpte maggots, og det er lurt å ikke velge for store kroker.

Isfiske på Steinsfjorden

Ei lita isøse i plast er god å ha. Det blir fort litt slush og snø i hullet, og det er godt å slippe å bruke hendene til å fjerne det. Du kan selvfølgelig «proffse» deg opp med batteribor – som Andrius – og sikkert ekkolodd og annen teknologi også. Men husk at merverdien for de fleste vil ligge i turopplevelsen, mer enn i kilovis med matfisk.

I teorien er alt du trenger et lånt isbor, en billig pilkestikke og noen kroker. Det går fint å agne med maiskorn, brødbiter eller innkjøpte maggots, og det er lurt å ikke velge for store kroker.

Ved lave vanntemperaturer er dessuten næringsomsetningen til fisk nokså lav, så den er ikke like grådig til å bite på som om sommeren. Det gjelder ikke deg og dine turfeller. Aldri smaker vel varmt drikke og noe godt å tygge på så godt som nå?

En gammeldags langkjelke er godt å ha med seg, både for å frakte barn og utstyr, og som sitteredskap når nappene er sjeldne. Husk skinnfellen!

Annen basisutrustning er det som har med sikkerhet å gjøre, som ispigger med fløyte i en snor. Det er viktig å informere andre om hvor du har tenkt deg, og ikke under noen omstendighet ta noen sjanser der isen kan være dårlig! Ikke stol på mobiltelefonen, for
aldri renner batteriet raskere tomt enn på kalde vinterdager.

Isfiske på Steinsfjorden

Steinsfjorden er relativt grunn, og den har heller ingen kraftige strømmer som gjør isen utrygg. Det kan være lurt å ligge unna osen i sør, i Kroksundet ved Sundvollen. Ute på store Tyrifjorden er forholdene langt mer lunefulle, for det som kan se ut som trygg
og stabil is, kan fort brytes opp av vind og undervannsstrømmer. Sunn fornuft og et oppmerksomt øye på barna, gjør opplevelsen trygg for alle.

«FISK!», roper Lilly, minstejenta på turen. Hun gjør akkurat slik som Andrius har sagt, og trekker fisken rolig og jevnt opp av hullet. En kjempefin abbor! «Stakkars fisken», utbryter Lilly. «Helt naken, og nå som det er så kaldt!»

 

 

Det viktigste utstyret

Å holde deg på trygg og tykk is er viktigere enn noe annet på isfisketuren. Ispigger med fløyte i en snor rundt halsen hjelper deg opp på isen, samtidig som du kan gi signal til andre rundt. Alt annet spesialutstyr kommer i annen rekke, men det kan selvsagt være fint å ha med seg litt av hvert:

  • Ispigger i snor er standardutrustning, og brukes for å karre seg på trygg is om uhellet skulle være ute. Med disse kan du pigge deg gjennom et helt belte med dårlig is, før du trekker
    deg ut av råken. Blås i fløyta for å få hjelp, for den bærer langt lenger enn ropene dine! Gi alltid beskjed til familien om hvor du er.

Ispigger

  • Isfiskeutstyret er både lett og enkelt: Har du først et hull i isen, trenger du bare snøre og en fiskekrok. Her er det i tillegg en blink festet litt over kroken, som er agnet med maggot. 

Fiskeutstyr

  • Øverst ser du ei enkel pilkestikke i plast og glassfiber, ei isøse og en balansepilk. Isfiskeutstyret er ofte sterkere i fargen enn det du bruker om sommeren, fordi lysforholdene under isen er langt svakere. 

Pilk

Øse

  • Boret skjærer gjennom isen så lett som bare det. Et batteridrevet bor er smart for deg som vil være effektiv og fiske fra mange hull, men den gammeldagse manuelle fungerer bra nok for de fleste. Det er uansett lurt å ofte bytte hull å fiske i, hvis det ikke napper: Fisken er mer stasjonær om vinteren.

Isbor

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev