Fra far til sønn

Christian tilbrakte sine barndoms somre med båt- og sjøliv på Sørlandet. Der fikk han selv oppleve både gleden og nytten av båtlivet. Nå deler han gledelig sin erfaring og kunnskap med sine to sønner; ”Jeg ser det som en stor fordel at barna så tidlig som mulig lærer seg respekt for båt- og sjøvett. Når de nå ferdes alene på vannet, er det trygt å vite at de vet hvordan man skal oppføre seg i en båt”, understreker Christian.

Båtliv på Tyrifjorden

Samlingssted

Christoffer, 14 år, vet å sette pris på familiens nye sommertilholdssted, og han er sitt ansvar bevisst når det kommer til båtlivet. Hytta ved Tyrifjorden er for lengst blitt et yndet samlingssted for vennegjengen, og sammen med kompisene Christian Holemark, Magnus Bråten, Mikkel Strømmen Olsen, Simen Skille og Eskil Bakke Hannestad bruker han så mye tid i båten som overhodet mulig. I en alder av 14 år, har disse gutta allerede rukket å bli både litt over gjennomsnittet båtinteresserte og habile båtførere. Så snart været tillater, da er de å finne på fjorden.

Båtliv på Tyrifjorden

Disse gutta har allerede rukket å bli både litt over gjennomsnittet båtinteresserte og habile båtførere.

På brygga står mor og far Holter Torp og kan fornøyd konstatere at alle sikkerhetsregler blir overholdt – og at bensintanker blir sjekket. ”Det har hendt noen av oss å gå bensintomme midtfjords. Det gjør man bare én gang for å si det sånn – godt vi alltid er flere som kjører sammen da”, forteller Christoffer.

Båtliv på Tyrifjorden

Med hytte med strandlinje og båtbrygge kun 15 minutter hjemmefra, kan Anne Berit og Christian Holter Torp nyte sommeren der de trives aller best; Tyrifjorden.

Tillit

”Våre erfaringer er at dette er flinke ungdommer med sunt båtvett, derfor føler jeg meg stort sett trygg når de drar av gårde. Men selvsagt hender det at mammahjertet banker ekstra fort … De er gudskjelov flinke til å gi beskjeder og melde fra hvor de er, men så er det da også en av forutsetningene. Og så har dette jo også en praktisk side ved seg, for nå kan vi sende de på handletur til matbutikken på Sundvollen”, forteller Anne Berit mens hun ser gutta forsvinne til ”havs” …

Vi var ved Como-sjøen i Italia tidligere i sommer. Det kan imidlertid ikke måle seg med vakre Tyrifjorden; i all fall ikke for oss

Når han først er nede på brygga, benytter Christian samtidig anledningen til å ta med seg fiskestanga og putre en runde på fjorden. ”Det å dorge rundt på fjorden her, er en frihet som maksimaliserer feriefølelsen. Og skulle det nappe, ja, så er det bare en bonus”, avslutter han.

Båtliv på Tyrifjorden

Christian benytter ofte anledningen til å ta med seg fiskestanga og putre en runde på fjorden.

Anne Berit på sin side benytter anledningen til å nyte stillheten og utsikten fra terrassen. ”Vi var ved Como-sjøen i Italia tidligere i sommer. Det kan imidlertid ikke måle seg med vakre Tyrifjorden; i all fall ikke for oss”.

Viktig!

 • Bruk alltid redningsvest
 • Ikke ha for mange i båten
 • Alltid være årvåken og konsentrert
 • Lær Sjøveisreglene, de internasjonale reglene for alle som ferdes i båt

Regler for føring av båt

Under 16 år

 • Båt med lengde på inntil åtte meter
 • Maks 10 hestekrefter og 10 knop

Over 16 år uten båtførerbevis

 • Båt med lengde på inntil åtte meter
 • Maks 25 hestekrefter
 • Ingen øvre grense for fart, bortsett fra i regulerte områder

Over 16 år med båtførerbevis

 • Båt med lengde på inntil 15 meter
 • Ingen øvre grense for antall hestekrefter
 • Ingen øvre grense for fart, bortsett fra i regulerte områder.

Født før 1980

 • Båt med lengde på inntil 15 meter
 • Ingen øvre grense for antall hestekrefter
 • Ingen øvre grense for antall hestekrefter, bortsett fra i regulerte områder

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev