Har du lyst til å bli med på en artig opplevelse? Det var Tom-Erik Lukkedals sønn, Dennis,
som fikk spørsmålet fra sin far en dag i sommerferien. Og svaret var et ubetinget JA!

En forespørsel på Facebook ga raskt resultat; Olav Høgset stilte mer enn gjerne sin kano til disposisjon for den store far-og-sønn-ekspedisjonen! Dermed gjenstod det bare for far å samle sammen familiens relativt ubrukte turutstyr – og pakke sekken.

Dagen etter satt far og sønn i en fullastet kano på Øyangen ved Ringkollen – på padletur for aller første gang.

Nordmarkas nest største innsjø

Øyangen er Nordmarkas nest største innsjø – et eldorado for padling, bading og fisking. Med sine 31 øyer, er det i tillegg alltid mulig å finne seg et fredfullt leirsted. På Jonsetangen er det gode parkeringsmuligheter, og det er godt tilrettelagt for å sjøsette
kano og kajakk tørrskodd.

Det er alltid en fordel, spesielt når man er førstereis. Som vestlending,  tidligere mellomdistanseløper og driver av HQ trening i Hønefoss, er det lett å tenke at Tom-Erik også er en erfaren friluftsmann.

Så feil kan man ta! – Friluftsliv er en helt ny erfaring for meg. Derfor er det ekstra hyggelig å oppleve dette sammen med Dennis, og gi ham turopplevelser som jeg selv ikke hadde som barn. Det er nok mange blant familie og venner som blir overrasket når de leser dette, forteller Tom Erik i det han løfter kanoen ned fra taket mens Dennis tripper ivrig ved siden av – utålmodig etter å komme seg ut på vannet.

En viktig del av turen er rekognoseringsrunden. Med en noe uslepen padleteknikk, gikk ferden på kryss og tvers over et lett krusende Øyangen. Mange øyer skulle besiktiges før den perfekte teltplassen åpenbarte seg. – Her er det helt perfekt pappa, utbrøt Dennis. Jo da, far kunne godt si seg enig i det.

Kanotur Øyangen

– Vi kan gjerne slå leir her, bare du ikke går i søvne i natt og havner i vannet, svarte Tom-Erik med et skeptisk blikk på den lille klaringen til vannkanten.

Ørret av god størrelse

Man bør ikke dra på kanotur på Øyangen uten fiskestang – og fiskekort. Stangfiske fra kano er helt perfekt, og Øyangen byr på fangstmuligheter av sik, abbor, røye og ørret.

Friluftsliv er en helt ny erfaring for meg. Derfor er det ekstra hyggelig å oppleve dette sammen med Dennis, og gi ham turopplevelser som jeg selv ikke hadde som barn.

Med litt tålmodighet kan man også lett dorge seg til en ørret av god størrelse til stekepanna. Men fiskelykken stod ikke Lukkedal-gutta bi denne sommerkvelden. Da var det godt at far hadde pakket rikelig med proviant. Sulten kommer raskt når man oppholder seg ute i frisk luft. Den siste teltpluggen var knapt nok kommet i jorda før det var tid for mat – pølse på primusen.

Kanotur Øyangen

Mange gode og verdifulle samtaler

Tom-Erik og Dennis er ikke i tvil, dette er bare starten. Heretter blir det mange utflukter sammen; og da gjerne også sammen med resten av familien. I tillegg til spenningen og den fantastiske naturopplevelsen, er det sosiale aspektet ved en slik utflukt uvurderlig.

– Det blir mange gode og verdifulle samtaler når man ligger side om side i teltåpningen og beundrer solnedgangen over Øyangen mens man deler en sjokoladeplate. Og kanopadling blir det garantert mer av, konkluderer Tom-Erik.

Padling i Ringeriksregionen

  • Tyrifjorden *
  • Steinsfjorden*
  • Randsfjorden
  • Sperillen
  • Øyangen
  • Masser av skogsvann på Holleia og i Nordmarka

 

* I Tyrifjorden og Steinsfjorden er  det vasspest. Hvis kanoer og kajakker benyttet i Steinsfjorden/Tyrifjorden blir tatt med til vannene på Krokskogen, Holleia eller andre steder uten rengjøring, kan det fort bli med en liten bit av en vasspestplante og føre til uheldig spredning.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev