Ekstra stas var det nok også at Henrik fikk med seg bestekompisen Iver Andreassen Holm på turen. Nå var det riktignok ikke planlagt overnattingstur denne gangen, så guttas teltplaner måtte legges på vent. Men Henriks utbrudd var en god indikator på hvor vellykket denne utflukten var.

 ”Det var ikke vanskelig å få med seg Henrik på tur …”

Det å komme seg ut på tur er en frihetsfølelse i seg selv, og man trenger absolutt ikke å reise så langt for å kunne kjenne på følelsen. Navnet Trollfossen er i seg selv nok til å trigge både eventyrlyst og turvilje hos enhver – spesielt hos barna.

Trollfossen

Gro og Stein Rotherud tok med barnebarnet Henrik Gravbråten Rotherud på tur til Trollfossen. Ekstra stas å ha med bestekompisen Iver Andreassen Holm.

”Det var ikke vanskelig å få med seg Henrik ut på tur. Han hadde ingen aning om hva som var i vente, men han syntes det hørtes spennende ut. Ekstra stas var det selvsagt at Iver også kunne bli med. Opplevelsen blir jo en ganske annen når to 10-åringer kan utforske maurtuer, morsomme steiner og trær med rare greiner sammen”, forteller Gro.

Lett kupert

Trollfossen er helt unik og et imponerende skue med sine mange fossefall og kulper langs en rekke platåer i Fjellelva, innerst i Strømsoddbygda. Dette er virkelig en opplevelse vel verdt å få med seg. Nå var riktignok ikke fossebruset spesielt overveldende denne dagen, og flere av småfossene lå tørrlagte. Fjellformasjonene er imidlertid like imponerende uavhengig av vannføringen, så her var det ingen skuffelse å ane. Snarere tvert imot; Henrik og Iver hoppet og spratt rundt fra nivå til nivå med jubelrop og entusiastiske gledesutbrudd.

Trollfossen

Unggutta hang litt bak i starten, helt til turgleden og eventyrlysten satte inn for fullt. Da var de ikke til å stoppe, og fantasien fikk virkelig fri utfoldelse underveies

Turen til Trollfossen kan startes ved Buvatnet, eller fra Bukollplassen, noe som gjør turen 2,5 km kortere. Herfra starter turen et lite stykke på grusvei, før man går over på blåmerket sti. Stien er imponerende godt opparbeidet og merket hele veien, så her er det rett og slett umulig å gå feil. Vær imidlertid forberedt på et par litt brattere partier.

”Vi fant lite informasjon om turen på nettet, så vi trodde det bare var en liten rusletur innover skogen. Denne stigningen var vi nok ikke helt forberedt på”, forteller Stein. ”Men bevares, det er jo bare å ta pauser under veis. Unggutta hang litt bak i starten, helt til turgleden og eventyrlysten satte inn for fullt. Da var de ikke til å stoppe, og fantasien fikk virkelig fri utfoldelse underveies. ”.

Velfylt tursekk

Når man planlegger tur med barn, er det viktig at det gjøres etter barnas egne prinsipper - også når det gjelder innholdet i tursekken. Uten god mat og drikke duger nemlig små turhelter heller ikke, og Gro vet akkurat hva som skal til; Godt drikke, en sjokoladebit og pølser på termos er alle sikre vinnere.

Trollfossen

Tursekk pakket med godt drikke, en sjokoladebit og pølser på termos er lettvint, praktisk og ikke minst velsmakende.

 ”Hva - har dere pølser på termosen? Det har jeg aldri sett før”, utbrøt Henrik henrykt mens bestemor og bestefar tilberedte herremåltidet - lettvint, praktisk og ikke minst velsmakende.

Hva - har dere pølser på termosen? Det har jeg aldri sett før!

”Det er en sann fryd å se hvordan gutta koser seg. Vi kommer utvilsomt til å gjenta denne turen. Trollfossen er det perfekte motivasjonsmålet for både små og store”, forteller Stein som allerede så smått har begynt å planlegge ny tur, men da med telt i bagasjen.

Topptur til Bukollen

Når man først har kommet seg til Trollfossen, kan det anbefales å ta med seg de ekstra to kilometerne fra Brænnsetervollen opp til Bukollen. Dette er en spennende topptur med sine 1.121 høydemetere over havet.

Bukollen

Bukollen ligger i Flå kommune, på grensen mellom Strømsoddbygda og Vassfaret. Turen går langs tidvis bratte men godt opparbeidede stier.

Etter en drøy kilometer fra Brænnsetervollen, gjennom tettvokst skogsterreng med spennende og frodig vegetasjon, åpner fjellandskapet seg opp som en åpenbaring. Derfra og opp til toppen går det nesten av seg selv.

Vel fremme venter belønningen i form av en formidabel utsikt i alle himmelretninger -en opplevelse vel verdt turen i seg selv. Turen fra Bukollplassen til Bukollen tar maksimalt to timer - og halvparten tilbake.

Bukollen

 Bukollen

Bukollen

 

 

 

 

Turfakta

  • Ta av fra Sokna mot Strømsoddbygda. Ta til høyre i enden av Buvannet mot Vidalen. Fra Sokna sentrum er det nøyaktig 29 km til romslig parkeringsplass på Bukollplassen.
  • Bomveg kr 60,- betales med mynt eller kort.
  • Total lengde tur/retur fra Bukollplassen til Bukollen via Trollfossen er 12 kilometer.
  • Stigning: 638 høydemetere.
  • Turen er en av Bedriftsidretten ”Ti på topp” turer i 2017.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev