”Det gjør det ofte litt enklere å få med seg ungene ut på skitur, når det er et klart mål med turen. Da er søndagsvaffelen her på Breiensetra god å ha”, forteller Nils Magnus Hagen idet han legger på noen ekstra vedskier på bålpanna. Inne er Harry Strand i full gang med vaffelstekingen. De er begge tilknyttet Lions Club Tyristrand, som i en årrekke har sørget for at Breiensetra i Holleia er søndagsåpent. Denne søndagen var det deres tur til å ønske små og store gjester velkommen.

Breiensetra

Det er ikke så ofte vi går inn i vinterferien med så strålende vinterforhold som det vi gjør i år. Og er du så heldig å være bosatt i Ringeriksregionen, ja, så har du et hav av turmuligheter. Med Ringkollen, Krogkskogen – ja, nærmest hele Nordmarka liggende for våre føtter, og i tillegg med kort vei Vikerfjell, så er dette naturlige valg når det kommer til turplanlegging.

Holleia - mer enn tiurleik

Dersom du vender nesen i motsatt retning, derimot, så finner du Holleias eventyrlige skogsterreng - med svært flotte skiforhold. Her kan du virkelig finne skogens ro og unngå kødannelse i sporene. Løypene er godt skiltet, og tar du turen på en søndag, så er det altså muligheter for å få varmet seg innomhus og få kjøpt boller, vafler og solbærtoddy på Breiensetra.

Holleia

Det finnes flere utgangspunkt for flotte skiturer i Holleia. Undertegnede har med stor suksess testet to av dem;

Velger du å starte på Aklangen, har du enten mulighet til å velge en rundtur på 13 kilometer, eller for de som måtte foretrekke det, en litt kortere variant på ca. syv kilometer. Løypa starter uansett ved parkeringen på Aklangen, og her er det umulig å gå feil. Ønsker du derimot den korteste varianten, tar du til venstre i stedet for høyre ved første mulighet, ellers er det bare å følge de oppkjørte sporene.

Holleia

Holleia har lettgått terreng, løypene er behagelig småkuperte og de har flere rundturer. Her kan du altså unngå ”fram og tilbake-turer”. Den lengste rundturen går via Lerbergseter, Optjern, Skjærsjøen, Engelen og tilbake til Aklangen. Ved Skjærsjøen kan du velge å utvide turen med tre kilometer, ved å legge til en sløyfe innom Breiensetra. Her kan løypene imidlertid være noe reduserte til tider, grunnet skogsdrift.

Holleia

Med vaffel som turmål

Ønsker du en litt kortere tur, kan du velge å starte ved Stormyr på Tyristrand. Herfra er det kun 3,5 kilometer til Breiensetra. Så lenge snøforholdene tillater at det blir kjørt løyper, sørger frivillige ildsjeler fra LC Tyristrand for servering her på søndager. Utenfor holdes det fyr i bålpanna, så her er det bare å fylle opp tursekken med pølseproviant og slenge på grillen.

Breiensetra

Breiensetra, med sine rødmalte, små stuer og idylliske beliggenhet, er en skogs-perle vel verdt et besøk. I det du klyver opp den siste lille kneika, blir du møtt av en appetittvekkende duft av nystekte vafler og sprakende bål. Her samles små og store skientusiaster både ute og inne. Mange av disse er lokale stamgjester, ispedd en og annen utbygdes fra, slik som meg.

Breiensetra

En annen fordel jeg så gledelig oppdaget, er at turen tilbake til Stormyr for det meste består av slake utforkjøringer og flatt terreng. Det kommer godt med, når kroppen er fylt opp med vaffel og solbærtoddy.

Stranden IL og IF Tyristubbens skigruppe, med god støtte fra Lions Club Tyristrand, gjør en formidabel, og ikke minst frivillig, jobb med å besørge førsteklasses løypeforhold i Holleia. Men for å være på den helt sikre siden, kan det anbefales å sjekke oppdatert løyperapport på Facebook under Løyperapport Tyristubbens løypenett og Facebooksidne til Stranden IL.

God tur!

Holleia

Turfakta

  • For å komme til Aklangen, følg Rv 35 ut av Hønefoss til du kommer til Ask. Der står det skiltet til Aklangen. Følg så Aklangveien fire kilometer, til du når parkeringsplassen. Her står det oversiktlig kart over området. Husk 40 kroner til vegbom.
  • For å komme til Stormyr, følge Rv 35 til Tyristrand. Ta så av til høyre etter kirken, følg skiltene mot Ullern til du kommer til parkeringen ved Stormyr. Husk 40 kroner til vegbom.
  • Breiensetra holder oppe for servering på søndager kl. 11.00 – 15.00, så lenge det blir kjørt løyper.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev