Det er mye mer enn det. Det er rekreasjon, trim, naturopplevelser og en måte å komme seg til jobb på. For noen går det faktisk fortere å sykle enn å kjøre bil inn til hovedstaden. For de aller fleste er kombinasjonen sykkel og Ringerike rett og slett noe av det beste som finnes. Noe som gir inspirasjon, glede, naturopplevelser og motivasjon.

Utrolig løypenett

Ta for eksempel familien Winther Moe. Bosatt i Hole, hvor Martin Moe, som femte generasjons holeværing, sammen med Kristin Winther Moe, guttene William (9) og Alexander (6 1/2) har funnet sitt eldorado.

Sykkeltur Løvlia

Mange muligheter i marka.

– Her har vi alt. Jeg er vokst opp her med båtliv om sommeren, skogsturer med besteforeldre og selvsagt skigåing gjennom hele vinteren. Det er et helt utrolig
løypenett her, forteller Martin ivrig. Og nevner steder som Ringkollen, Kleivstua, Krokskogen, Sollihøgda, Myrseter, Lommedalen og Bærumsmarka – som alle er
lett tilgjengelig på ski fra Damtjern. Og så fort vinteren smelter bort, er det sykkelen som kan ta deg dit.

Med hele Nordmarka som sin barndoms bakgård er det lett å forstå at han gleder seg over å ta med seg familien på sykkeltur i pinsen. Dette er gode opplevelser som går i arv.

Sykkeltur Løvlia

Her er det påfyll av både sol og drikke.

Mot Løvlia

På veien opp mot Damtjern, passerer vi Kjerratmuseet i Åsa, og det er ikke til å misforstå: Det er til skogen og marka vi skal.

– Hver helg har vi en dag hvor vi skal gjøre noe felles, forteller Kristin.
Jeg selv har smurt, oljet og preppet den gode gamle Diamanten, hellig overbevist om at den skal holde, og var klar til å henge meg på. William og Alexander tok
som forventet raskt tetposisjon og bruddet ble for sterkt.

Martin og Kristin var heldigvis overbærende, sporty og hensynsfulle der de justerte tempoet etter bakerste mann.

Nå bar det rett opp mot Løvlia, og jeg ante en mulighet for å holde bakhjulet.
– Vi har funnet plassen vår. Her har vi nærhet til alt, fortalte de mens vi stadig syklet oppover. Paret møttes i militæret da begge var stasjonert på Helgelandsmoen og det var aldri noen tvil om hvor de ønsket å bosette seg.

– Det er mange som kommer hjem igjen når de skal etablere seg, sa Martin, idet jeg merket at bremsene mine kanskje ikke var helt justert. Det begynte å gå nedover, hjulene gikk fortere og fortere... og jeg tenkte stille og rolig: – Glade Hjul, dit må jeg hvis dette går bra...

Og det gikk bra. For med ett var vi der, ved målet: Løvlia.

Sykkeltur Løvlia

Løvlia er et fint mål for sykkelturen synes familien Winther Moe.

Takket være William og Alexander som viste vei i marka og motiverte meg til å tråkke på litt til.

Etter en rast og litt servering på Løvlia, bar det nedover mot Damtjern igjen. Det tok ikke lange tiden før tankene på sykkelverkstedet meldte seg igjen. Martin,
som også er aktiv i IL Holeværingen og Krokskogen cykleklubb, minnet meg på en mann jeg burde snakke med.
– Vi har et godt samarbeid med Glade Hjul i Hønefoss både når det gjelder sykkel og ski, fortalte han, og da gikk det opp for meg at Henning Strøm, det er en mann å kontakte.

Men først: Takk for en flott tur med familien Winther Moe. Dere har inspirert meg til flere turer innover i marka, for dette må gjentas. Og da skal jeg ha med meg noen andre som kan være bakerste mann. Da skal jeg tråkke først. Hvis Diamanten holder da...

Glade hjul

Glade Hjul kan sykkel. Det var lett å merke da jeg ble tatt godt i mot av butikksjef Henning Strøm. Fra sykkelverkstedet var det tydelige tegn på høysesong, og de
kunne fortelle om lange dager med service.

Glade Hjul

Butikksjef Henning Strøm.

– Sykkelsesongen starter rett etter påske og vi har særlig merket etterspørsel for EL-sykkel. Det er mange som ser den som et godt alternativ til bil. Og da særlig
de litt mer voksne som bruker den til og fra jobb, fortalte Strøm, innimellom kundebehandling og anbefalinger om sykkelutstyr.

Glade Hjul

På sykkelverkstedet er det høysesong, og Tommy Marthinsen og Henning Strøm
kan fortelle om lange dager med service.

– Vi har sykler fra 3.500 kroner og oppover mot 120.000, så utvalget er stort, men vi gir selvsagt råd basert på kundens behov.
– Vi har også et godt samarbeid med klubbene i regionen og leverer ski om vinteren og selvsagt sykkel om sommeren. Igjen blir Krokskogen cykleklubb nevnt, Krokskogen cykleklubb er en klubb med fokus på bredde. Fokus på glede, mosjon og naturopplevelser.

De har også medlemmer som er noe over snittet aktive i forhold til sykling i Nordmarka. Ja, ja. Hvorfor ikke? Når man bor på Ringerike og jobber i Oslo, er det jo bare marka imellom, som de selv sier.

Fin start på dagen

– Ringerike som utgangspunkt er fantastisk. Det er gode grusveier hele veien til Oslo, og når vi får med oss soloppgangen ved Høgås og skimter elgen i det fjerne, er ikke det så verst start på dagen, sier Steinar Aasnæss.

Sykkel Ringerike

Steinar Aasnæss og Jens-Otto Fredriksen starter dagen på sykkelsetet.

Han har syklet til jobben i Oslo i 15 år og sammen med Jens-Otto Fredriksen forteller de at de bruker kortere tid enn om de bruker kollektivtrafikken.

– Og det er kortere avstand målt i luftlinje, forteller de videre. De bruker en time og førti minutter på turen gjennom marka.

– Og da starter vi dagen med et godt overskudd i forhold til kollegaer som ofte bare har sittet på buss eller tog innover, poengterer de ivrig. Det er bare å henge seg på for de som måtte ønske, og de overbeviser om at det ikke dreier seg om førstemann gjennom marka, selvom de selvsagt stiller i ritt som Birkebeineren og Grenserittet.

Nei; det er selve opplevelsen som motiverer dem. – Vi møtes på Smeden, og hva er vel et bedre utgangspunkt for dagen enn dette, spør de.
– Når du er på Storflåtan før 06:30, får du mye ut av dagen, avslutter de muntre herrene i det de setter seg på setet med styret vendt hjemover.

Har du ikke fått nok sykkelprat nå, bør du også sjekke ut sykkelbussen. Et tilbud fra Skiforeningen hvor sykkel og Marka er i fokus. Med utgangspunkt på Ringkollen er det klart for turer mot Sørkedalen, Lommedalen eller Nordmarka.

God tur!

Sykkelkart

Det er fantastiske turmuligheter på sykkel i og rundt Nordmarka med Ringerike som utgangspunkt. Se Skiforeningens sider for mer detaljer og turer. www.skiforeningen.no

Aktuelle nettsteder

Sykkeltur Ringerike

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev