Som tidligere konkurransekjører har han ikke bare latt det gå sport i det, men også funnet en ny levevei som daglig leder i Bjerkeli Villmarksopplevelser.

En døråpner til norsk natur

– Det er mange aktivitetsfirmaer rundt omkring som stort sett tilbyr det samme. Hundekjøring er såpass spesielt at det er et fåtall som har kunnskapen, erfaringen og
ikke minst anledning til å tilby dette på profesjonelt vis, forteller Jan.

Jan Bjerkeli

Jan Bjerkeli har et godt håndlag med dyr. Med 32 hunder er det mange munner å mette,
og mye omsorg og kjærlighet som skal fordeles.

– Kundene mine er både bedrifter og private fra enkeltpersoner til større grupper. Jeg tilbyr turer av forskjellig lengde, fra korte runder på noen hundre meter for større grupper til overnattingsturer over flere dager.

Alle kan være med på hundekjøring. Deltakerne bør ikke være yngre enn to-tre år, men jeg har ingen begrensninger oppover i alder, forteller Jan med et smil. – Den eldste jeg har hatt med på tur var rundt 85 år og satt i sleden og koste seg.

På nettsiden skriver han at gruppearrangementer kan krydres med trugestafett, lavvo, bål og grilling, foredrag, måneskinnstur og mye mer.

Hvem tar kontakt med deg? Hvem er kundene? 

– Kundegrunnlaget er flerdelt: Jeg har egne kunder som tar kontakt direkte, i tilegg til kunder som kommer til gjennom overnattingssteder, Visit Norway og lignende.

Mine kunder kommer fra hele verden, men de fleste er fra Østlandet. Spesielt i desember og januar åpner Jan Bjerkeli døren til norsk villmark for resten av verden. Han nevner kunder fra Skotland, England, Nederland, Tyskland, Australia og Kuwait.

Skaper gode opplevelser 

– Jeg kjører ofte turer på Vikerfjell, siden trekkhundklubben har egen løype som vi benytter der. Jeg har også turer i områdene Valdres, Finnskogen og Femundsmarka.

Hundekjøring

Vinteren er høysesong for Bjerkeli Villmarksopplevelser. Kundene kan komme langveisfra, men har én ting til felles: de blir bergtatt av norsk natur.

Både nybegynnere og mer rutinerte hundekjørere er velkomne:
– Jeg har egentlig bare ett krav: Skal jeg på tur, må jeg være kjent der jeg kjører sier han og forklarer hvorfor: – Opplevelsen til de som er med betyr mest. Opplevelsen
og sikkerheten. Har jeg med folk på tur, har jeg også ansvar for dem. Jeg går aldri på akkord med sikkerheten.

– Engasjementet ditt smitter. Hvor mye betyr jobben for deg? – Det gir veldig mye tilbake. Jeg liker å jobbe med folk, har egentlig gjort det i hele mitt liv.


Han utdyper: – Jeg har drevet firmaet på heltid siden 2009, da jeg la ned sportsbutikken. JK Sport ble startet i 1982 med en kollega, men etter 27 år måtte jeg tenke nytt.

Mot i brystet, vett i pannen

– Først nå er jeg ferdig med utviklingen og oppbyggingen av firmaet. Det tar tid å bygge opp kundegrunnlag og gjøre investeringer. – Men du lander på beina på en eller annen måte, filosoferer Jan.

– Jeg hadde to mål: ikke ha fast ansatte og ikke låne penger. Da er ikke risikoen så høy.

Du er over 60 år, og satser for fullt på villmarksopplevelser. Er du modigere enn andre 60-åringer? – Man må ta noen sjanser. – Vintersesongen gir best avkastning, men sommersesongen gir også noe overskudd. Det går ”butt i butt”. Jeg holder på så lenge jeg har lyst og helsen holder.

Ringerikes svar på Lars Monsen?

Jan driver firmaet alene, men hyrer inn hjelp ved større gruppebestillinger. Å håndtere ”et par og tredve hunder” alene kan bli i meste laget, selv for en dreven friluftsmann, når fire til seks hunder trekker hvert sitt ”spann”.

Bjerkeli villmarksopplevelser

Her går det unna! På tur sammen med Jan Bjerkeli risikerer du å få masse frisk luft i lungene og mange gode naturopplevelser.

– Hundene har sin egen personlighet, og man får et forhold til hver enkelt. Samtidig er de et arbeidsredskap, forteller han. Hundene har også sitt hjem på Lisletta, hvor de lever – og ikke minst – spiser året rundt.

– Det koster å ha dyr. De må jo ha mat selv når de ikke er på tur.

Bortsett fra at du åpenbart er en trivelig kar å reise på tur med, hvorfor bør folk ringe deg? – Opplegget mitt er at kundene kjører sjøl, de som kan. At de deltar. Dette er for de som vil oppleve noe annerledes enn det tradisjonelle, noe eksotisk.


Før han avslutter med et glimt i øyet: – Jeg har aldri fått dårlige tilbakemeldinger.

Bjerkeli Villmarsopplevelser

Bjerkeli Villmarksopplevelser

  • Hundekjøring, aktiviteter og opplevelser nær Oslo. 
  • Vinter- og sommer aktiviteter.
  • www.tettpanaturen.no

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev