Du kan sette deg inn i bilen og kjøre i 10 minutter ut av Hønefoss sentrum, og få følelsen av at du er langt inne i ødemarka helt aleine. Eller du kan tusle langt inn i de dype skoger, til du faktisk ER langt inne i ødemarka helt aleine. Her finnes alternativer til absolutt alle, det er det som er så flott.

 

Planlegg turen godt!

Å være godt forberedt, kan bety forskjellen på en fantastisk eller en ødelagt naturopplevelse. Når man drar ut på tur, så er det viktig å sjekke værmeldinger og pakke med seg nødvendig utstyr etter forholdene. Det er ingenting som kan måle seg med å å ligge under åpen skyfri himmel, men det er dumt å ha lagt igjen teltet eller tarpen hjemme om det plutselig bøtter ned. Selv en sommernatt kan faktisk være ganske kjølig, så husk varmt tøy.

Det er også veldig lurt (egentlig et krav) å ha med kart og kompass. Å orientere i terrenget på egenhånd er dessuten veldig gøy!

Lurt å ha i sekken!

Andre ting som er lurt å ha med er: et lite førstehjelpsett, sportsteip, kniv, tau, ullsokker, tykk fleece eller ullgenser, ulltøy, tørt skiftetøy, toalettsaker, dopapir, hodelykt, fyrstikker, insektsmiddel, solkrem, lette ”campsko” (hvis du har plass), liggeunderlag, sovepose, telt eller presenning. Selv om det er meldt godt vær, er det alltid greit å ha med en regn/skalljakke.

Og sist men ikke minst: husk å pakke med noe god mat! Det er ikke noe som er bedre enn et måltid tilberedet i det fri. Husk bålforbudet fra 15. april til 15. september. Så skal man ha seg varmmat, så må multifuelen, stormkjøkken eller gassbrenneren være med. Dette er alle alternativer som fungerer veldig bra på sommerstid.

Husk fiskekort!

Vi har uendelig mange fiskevann i distriktet så det kan være både morsomt og ikke minst veldig fint, å legge turen til et vann. Da er det selvfølgelig viktig å kjøpe fiskekort og sette seg inn i gjeldende regler. Den lille summen man betaler for fiskekort, går rett til arbeidet for å kultivere og tilrettelegge for et enda bedre fiske i vannene. Fiskekort og informasjon får du på nettet eller ofte ved bommene langs skogsveiene.

Til slutt: Rydd opp etter deg når du forlater en leirplass. Ta med all søppel og sørg for at du får med deg alt utstyret ditt tilbake. Det er ingenting som ødelegger villmarksopplevelsen mer enn søppel og rot etter andre gjester.

Sett deg inn i turen du skal gå og planlegg godt, så ligger alt til rette for en fantastisk opplevelse.

God tur!

Jonsetangen – Spålen

Dette er et av stedene i Nordmarka du virkelig kan kjenne på «villmarksfølelsen», særlig hvis du finner deg en leirplass ved et av de mange små tjernene rundt selve Spålen.

For å komme seg inn til Spålen, finnes det flere muligheter. Det enkleste og raskeste er å gå eller sykle inn fra Jonsetangen ved Øyangen. Det er mange fine leirplasser rundt selve Spålen, eller man kan finne seg et lite tjern.

Vi kan anbefale å rusle ned til Spålselva som ligger i sørenden av Spålen. Her er det en demning og en veldig fin leirplass. Spålselva er en idyllisk liten elv, som er verdt å utforske. Er du heldig, kan du treffe en stor ørret som har gått opp fra Katnosa. I de nedre delene av elva er det også mulig å se bever.

Fisket er godt i Spålen. Her finnes godt med ørret opp mot halvkiloen, i tillegg til abbor og sik. Er du tålmodig og heldig, er det fullt mulig å lure en av de virkelig store.

En annen mulighet er å ta kanoen inn til Spålen. Da padler du fra Tverrsjøen (ca. syv kilometer nord for Spålen), gjennom Skarvvann og Pershusvann, ned til Katnosa. Fra Katnosa kan du følge Spålselva et stykke oppover, før du må bære kanoen det siste lille stykke opp til Spålen.

Med kanoen dekker man dessuten et langt større område med fiskestanga. Noen av de største ørretene som er tatt i Nordmarka kommer fra Katnosa…

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev