I Norge stiger antallet nybygde hytter hvert år. Vikerfjell er her intet unntak. Det finnes per i dag kun 800 hytter på Vikerfjell. I henhold til kommundelplanen, ligger det nå 200 byggeklare tomter ute for salg i de fem områdene Ringerud, Tossevika, Viker/Strande, Elsrud/ Skarrud og Bjørntjernlia.

Ifølge grunn- og hytteeiere, er det imidlertid ingen grunn til å frykte at Vikerfjell vil bli fylt til trengsel. Her er det nemlig rikelig med plass til mange flere.

Det er fremdeles mange lokale hytteeiere på Vikerfjell, men trenden viser at folk fra Oslo, Asker og Bærum for alvor har fått øynene opp for dette området. Hytteliv er en del av vår nasjonalidentitet, samtidig som vi lever stadig mer hektiske liv. De åpne og attraktive hytteområdene kun halvannen times kjøretur unna Oslo, passer dermed perfekt for ”folk i farta”. I tillegg er prisene overkommelige, sammenlignet med andre mer etablerte og kjente
hytteområder.

Vikerfjell

Samarbeidsprosjekt mellom syv grunneiere

"Visit vikerfjell" ble startet i 2016 som et samarbeidsprosjekt mellom syv grunneiere i Vikerfjellområdet. Daglig leder Elisabeth Nyheim har allerede fått erfare at man får utrettet mye mer ved å stå samlet, enn man gjør hver for seg.

”Målet med vårt prosjekt er å markedsføre Vikerfjellområdet som helhet, skape
mer aktivitet, få økt bruk av området og ikke minst gjøre områdene tilgjengelige og trygge å ferdes i. Det jobbes med å lage en helhetlig utviklingsplan som strekker seg 10 til 30 år frem i tid.

Da samarbeidsprosjektet i 2016 deltok på Innovasjonsløft, ble det avdekket
en klar vilje til å stå samlet for å skape vekst på Vikerfjell. Det er ikke tvil om at vi går spennende tider i møte”, forteller Elisabeth.

Det har over lengre tid vært bygget lite hytter i distriktet. Satsningen på Vikerfjell, med sin korte avstand til sentrale deler av Østlandet, er derfor nok et signal om at vi er en region i vekst. Dette er et svært attraktivt område for hyttebebyggelse, med et godt tilbud av variert turterreng velegnet som familiedestinasjon.

”Selv om det blant grunneierne er ønskelig med økt satsing og nye hytteområder, er det samtidig bred enighet om å unngå tett bebyggelse og bygging på snaufjellet. Vikerfjell skal få beholde sine kvaliteter og landskapstrekk”, avslutter Elisabeth.

Den økte satsingen vil også kunne gi ringvirkninger for annet, lokalt næringsliv. Økt bruk av området vil blant annet kunne åpne for utvidede åpningstider for allerede etablerte tilbud, samt for å videreutvikle nye idéer. Planene er mange, mulighetene store og viljen enda større. Utbyggingen vil utvilsomt være lønnsom, ikke bare for grunneiere, men også for utbyggere, lokale reiselivsaktører og tilbydere av ulike varer og tjenester.

Hyttebutikk i nedlagt skole

Er du på vei til hytta eller av annen årsak befinner deg i Vikerfjell traktene en fredag ettermiddag, kan det anbefales å ta turen innom Gunvor på ”Vikerfjell Lys og Hyttebutikk”. Etter at Ringmoen skole ble lagt ned, kjøpte hun og mannen Egil den gamle skolen sammen med Marianne og Pål Anders Strande. Her driver de Vikerfjell Hytteservice, som kan tilby alt fra salg og bygging av hytter til vaktmestertjenester.  I tillegg driver Gunvor butikk og lysstøperi i den gamle sløydsalen. ”Jeg er helt i startgropa når det gjelder butikken. Men jeg er optimistisk i forhold til den utviklingen på hytteområdet og ser ut fra trafikken at det er et behov. Planen er å gradvis kunne utvide både sortimentet og åpningstidene”, forteller Gunvor.

Vikerfjell hytteservice

Anbefaler å ta turen innom Gunvor på ”Vikerfjell Lys og Hyttebutikk”. Foto: Trude B Hauge

Snøsikkert fjellområde

Forunderlig nok, later det fremdeles til å herske en viss lokal uvitenhet om hva Vikerfjell virkelig har å by på. Dette til tross for at det kun ligger 45 minutter unna Hønefoss. Sannheten er at det normalt så snøsikre fjellområdet kan tilby et løypenett på 105 kilometer – som snor seg gjennom skog og over høyfjell.

De gode løypeforholdene kan vi i stor grad takke Vikerfjell Skiløyper for. Dette er en medlemsforening for hytteeierne og andre skientusiaster som vet å sette pris på gode skispor.

Området strekker seg fra Flaskerudsetra i sør til Nes i nord, om man inkluderer 35 kilometer tilknyttet Nes sti- og løypeforening. Høydeforskjellen er på 635 meter, fra Brøttet på 492 moh til Gøranfisen på 1135 moh. Og selve ”rosinen i pølsa” - her unngår du kø og trengsel. Til tross for en svært aktiv hyttebygging, er det, og vil fortsette å være, rikelig med plass til alle …

skiløyper Vikerfjell

De gode løypeforholdene kan vi i stor grad takke Vikerfjell Skiløyper for. Dette er en medlemsforening for hytteeierne og andre skientusiaster som vet å sette pris på gode skispor. Medlemskontingentene gjør, sammen med bidrag fra grunneiere og lokale sponsorer, det mulig å opprettholde de gode løypeforholdene gjennom hele vinteren. Den enkleste måten å sjekke løypenettet på Vikerfjell på, er via appen Skisporet.no.

Vikerfjell

Fantastiske naturopplevelser

De som bruker Vikerfjell jevnlig, vet at det her er fantastiske naturopplevelser hele året. Vikerfjell er, om noen skulle være i tvil, utvilsomt en helårsdestinasjon. Fjellmassivet er en fantastisk fritidsarena for friluftsliv med mulighet for å komme i kontakt med variert natur.

For å sitere Aftenposten; ”På Vikerfjell fant vi et snømektig, folketomt skieldorado med panoramautsikt – halvannen times kjøring fra Oslo. Her rekker du både en påsketur i snaufjellet og afterskifest i storbyen etterpå”. Eller i Hønefoss som vi foretrekker …!

For mer informasjon om tilbudene på Vikerfjell, sjekk ut: Vikerfjell.com

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev