I en av de to luftegårdene i gamle Hønefoss hjelpefengsel finner du nå innsatte bikuber. Hver bikube rommer ca 50.000–80.000 bier. Plassering av kubene har vært nøye diskutert med tanke på tilgjengelighet og sikkerhet for alle. Kubene vil kunne beskues og besøkes hver dag i Fengselets åpningstid.

Thomas Haugseth og Morten Skinstad Haakenstad følger med når Alexander Du Rietz sjekker aktiviteten i kubene

Thomas Haugseth og Morten Skinstad Haakenstad følger med når Alexander Du Rietz sjekker aktiviteten i kubene

Hvem skal røkte biene?

De to første bisamfunnene er kjøpt inn igjennom birøkter Alexander Du Rietz. Han driver sammen med sin kone firmaet Heier Du Rietz, som har bigårder lokalisert på Heier Gård på Hadeland og på Mathallen i Oslo.

Alexander Du Rietz varmer opp lavendelduftende tre-flis for å roe ned biene.

Alexander Du Rietz varmer opp lavendelduftende tre-flis for å roe ned biene.

Alexander er sertifisert birøkter og medlem av ByBi, en ideell medlemsorganisasjon som jobber for bienes helse og velferd i Oslo. ByBi er et ordinært lokallag under Norges Birøkterlag og jobber tett med tradisjonelle røktermiljøer i Norge. I tillegg har han et godt samarbeid med Hadeland Birøkterlag.

Alexander vil få ansvaret for oppfølging og røkting av biene på Fengselet, og vil besøke biene i snitt en gang pr uke hele sesongen. Heier Du Rietz er også kjent som initiativtaker bak Vulkan Bigård på Mathallen på Vulkan i Oslo, hvor arkitektkontoret Snøhetta har stått for det spesielle designet av de to kubene som til sammen huser ca 160.000 bier midt på sommeren.

Hvorfor bier?

Ved å lage en bigård bidrar Brasserie Fengselet og Kulturstiftelsen Fengselet i en viktig aksjon for å redde biebestanden på jorda. De siste årene har milliarder av bier dødd. Dette er et stort problem fordi verdens matproduksjon er avhengig av insekter som kan spre pollen, og biene er de insektene som er aller flinkest til dette.

Bikuber midt i Hønefoss sentrum

Vår bigård blir derfor en liten brikke i en verdensomspennende dugnad for å redde biene. Uten bier vil frukt-og-grønt avdelingen i matbutikkene se svært annerledes ut enn slik vi kjenner de i dag. Til og med sjokolade, mandler, marsipan og kaffe kan bli en mangelvare.

For å sikre mat også i framtida, er det viktig at folk vet hvordan de kan bidra til et godt og bærekraftig miljø, noe vi på Brasserie Fengselet og Kulturstiftelsen Fengselet ønsker å ta del i.

Bienes atferd handler om pollinering, samt å hente inn fôr til sitt folk i form av pollen, nektar og vann. De vil beite i en radius på ca 3 km, noe som den flotte fengseleshagen og alle sentrumseiendommer vil nyte godt av.

Bikuber i Hønefoss

Hva med honningen?

Som lokal aktør i restaurantbransjen i Hønefoss er vi i Brasserie Fengselet hele tiden ute etter å fornye oss og våre produkter. Vi ser derfor på muligheten til å produsere egen honning som meget spennende i forhold til vår utvikling som spisested.

I forhold til hva vi selv har mulighet til å kunne produsere i våre lokaliteter i sentrum av Hønefoss, er dette noe vi ser på som både nyttig og spesielt. Å huse egne bier er for oss både nyskapende, trendy og gir oss en unik kortreist råvare som vi kan bruke i vårt kjøkken på restauranten. Med dette beveger vi oss mot slow-food-filosofien. 

Honningiskrem

Deilig honningiskrem.Tanken er at fra ”innhøstingen” skal vi gjennom hele året ha en rett på vår meny laget med honning fra egen bigård. Muligheten er også tilstede for å kunne utvikle andre produkter basert på honning som f.eks et egenprodusert småskala-øl eller en type mjød. Dette kommer jo selvfølgelig an på mengden honning våre bier klarer å produsere i løpet av sesongen, som igjen er avhengig av vær og klima. Vi ønsker også å kunne selge honning til våre gjester.

Videre tanker med bikubene

Utover det å kunne hjelpe til med å holde jordas biebestand levedyktig i forhold til pollinering og matproduksjon, er også tanken at bikubene skal være en egen attraksjon på Fengselet i sommerhalvåret. Både for små og store.

Vi vil også i samarbeid med birøkter Alexander Du Rietz kunne tilby egne foredrag og fremvisning av kubene (fra innsiden) til opplysning og opplæring om bienes viktighet i samfunnet. Dette vil tilbys på bestilling etter egen avtale til våre kunder. I forbindelse med åpning av luftegården og slynging av honningen på sensommeren, vil Alexander også være tilstede for å lære bort og gi inspirasjon til andre entusiaster.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev