Han er en vaskeekte, arvelig belastet kjøpmann. Ved nøye ettertanke, mener han innerst inne å alltid ha visst hva han ville bli. Det var nemlig uten et snev av tvil at han valgte å følge i far Per Johan Bård og bestefar Per Bård sine fotspor, da beslutningen om yrkesvalg skulle tas. Men tro da for all del ikke at det betyr at han ble satt under press – varehandelen var rett og slett det som lå hans hjerte nærmest.

Thor Bård Gundersen

Thor Bård viste tidlig et velutviklet talent som ”kjøpmann”. Allerede da han som unggutt jobbet som ferievikar i sin fars konfeksjonsforretning, Alles herre og
ungdomsklær, kom resultatene. Han var ikke så rent lite stolt, Thor, da han fikk ansvaret for butikkens sommerbutikk på gateplan utenfor Alles magasin. En
stolthet som inspirerte, og et ansvar som han tok på alvor.

Thor Bård Gundersen med far Per Johan

Det var uten et snev av tvil at Thor Bård valgte å følge i far Per Johan Bård og bestefar Per Bård sine fotspor, da beslutningen om yrkesvalg skulle tas.

Dette skulle vise seg å bli starten på et langt og vellykket samarbeid mellom far og sønn. – Jeg er heldig som er født inn i bransjen med de muligheter og fordeler det medfører. Det å skulle starte helt fra ”scratch” i dagens marked med kassakreditt og lån på varebeholdning, unner jeg ingen. Samtidig har det vært mye hard jobbing samt prøving og feiling som har gitt nyttig lærdom. Det å ta ting for gitt, er antagelig en av de største fellene man kan gå i.

Tilbake i byen etter to år

TIilbake i byen, etter to år som student på Kjøpmannsinstituttet (nå Norges Varehandelshøgskole), fikk Thor Bård ansvaret for Bugatti på det daværende Hønefoss senteret. En tid han ser tilbake på med smil om munnen og dollartegn i øynene. – Alle butikkdrivere som fikk oppleve det glade 1990-tallet, da jentene konkurrerte om å ha de laveste Miss Sixty-buksene, snakker om dette ennå. Det skal vel godt gjøres at vi får oppleve liknende tilstander igjen, hvor jentene står i kø for å sikre seg et eksemplar. Paradoksalt nok er dette de samme lokalene hvor vi nå driver barnebutikken Name It.

Man behøver ikke være noen moteguru for å lykkes med å drive klesbutikk. Snarere tvert om. Det viktigste er å holde stø kurs på innkjøp og økonomi. Men en viss teft bør man jo selvsagt ha …

Siden bestefar Per Bård startet sin første konfeksjonsforretning, har byens herrer i alle aldre og størrelser vært familien Gundersens målgruppe. De senere årene har Thor Bård imidlertid utvidet dette til også å gjelde damer og barn. Med andre ord, et tilbud til alle.

– Selv om jeg etter hvert har valgt å satse på både dame- og barneklær, er det helt klart herre- og ungdomsklær som er mitt fagfelt. Men når det kommer til stykket, så er det butikkdrift generelt som trigger meg, forteller Thor Bård, mens han med stø hånd bretter tellekanter på en bunke nyankomne gensere. – Man behøver ikke være noen moteguru for å lykkes med å drive klesbutikk. Snarere tvert om. Det viktigste er å holde stø kurs på innkjøp og økonomi. Men en viss teft bør man jo selvsagt ha.


Salgsansvarlig i Hønefoss Ballklubb

Den unge kjøpmannen har så vidt også prøvd seg utenfor bransjen, da som salgsansvarlig i Hønefoss Ballklubb (HBK). Til tross for at han beskriver dette som en både spennende og lærerikt periode, tok det ikke lang tid før han lengtet tilbake til der han hørte hjemme – nemlig i butikk.
Timingen var derfor bra da Knut Tronrud i 2012 bestemte seg for å forlate tekstilbransjen og dermed selge VIC Tronrud. Thor Bård trengte ikke lang tid på å bestemme seg for å slå til, og den tradisjonsrike forretningen gikk dermed fra en tredjegenerasjonskjøpmann til en annen. Slik endte han og hans far opp som konkurrenter på hver sin side av torget. Gjennomtenkt og helt uproblematisk,
sier Thor Bård. – De to butikkene har alltid hatt et godt samarbeid. Det er to forskjellige butikker. Dessuten er konkurranse bare sunt. 

Man kan jo undres da, hvordan noen lykkes i tøffe tider hvor stadig flere sliter med å møte den beinharde konkurransen fra internasjonal netthandel, utenlandshandel, handelslekkasje og små marginer. – Jeg er vokst opp med å få høre at Hønefoss er en meget god handelsby. Det er også min oppfatning og innstilling. Derfor er jeg ikke så opptatt av å henge meg på diskusjoner om handelslekkasje og økt konkurranse, men fokuserer heller på det som skjer i våre egne butikker. Dersom kundene foretrekker å handle andre steder, må jo vi rett og slett ta oss sammen og bli enda bedre, forteller Thor før han forsvinner rundt hjørnet for å hjelpe en nyankommet kunde.

Det blir ikke penger i kassen av å rydde lager eller stå bak disken. Vi må til enhver tid være til stede for kunden.

For hos Thor er kunden i fokus og skal så langt det er mulig få slippe å vente. Da får intervju være intervju. Etter 10 minutter og nok et innslag på kassen, fortsetter han. – Fornøyde kunder blir faste kunder, og det er jo det vi lever av. Det blir ikke penger i kassen av å rydde lager eller stå bak disken. Vi må til enhver tid være til stede for kunden. Det gjelder like mye for oss butikkeiere, som for våre ansatte.

Ekteparet åpnet barnebutikken Name It på KUBEN

Sammen med sin kone Linn Kristin, bringer Thor Bård kjøpmannstradisjonen videre i familien Gundersen. I 2008 åpnet ekteparet barnebutikken Name It på KUBEN, hvor Linn Kristin er daglig leder. Hvorvidt det var deres felles interesse for butikkdrift, eller det faktum at de selv var i en etableringsfase, som lå bak, er noe usikkert. Sikkert er det imidlertid at suksessen raskt var et faktum. Tidligere i høst ble butikken utvidet og ombygget, og den er med sine 208 kvadrat verdens største Name It butikk på kjøpesenter.

Familien Gundersen

Linn Kristin og Thor Bård er enige om at kombinasjonen av å jobbe og leve sammen er helt perfekt, og er bevisste på å skille mellom jobb og privatliv. Og så gjenstår det bare å se om de tre barna vil bli rekruttert inn i familiebedriften når tiden for yrkesvalg kommer til dem.

Name It har på alle måter vært en eventyrlig reise. Konseptet er kanonbra, varene supre og vi har lykkes med å bygge et superteam som jobber her.

Åpningsdagen til den nye og utvidede butikken ga omsetningsrekord i kjeden. Det kom på ingen måte av seg selv. Vi hadde en klar og målrettet markedsstrategi, med annonsering i senteravisen og Ringerikes Blad, bannere i butikkvinduene i den perioden vi holdt stengt og selvsagt også stor aktivitet på sosiale medier. Etter en brakåpning, gjelder det nå bare å fortsette og holde trøkket oppe, forteller Linn, som fordeler uken sin med tre dager på Name It og
to på Vic Tronrud.

Paret møttes da de studerte sammen på Kjøpmannsinstituttet, men det var først noen år senere at de to ble et par. Mens Thor Bård i mellomtiden var opptatt med å drive familiens fire Jack & Jones butikker, jobbet Linn Kristin blant annet som butikksjef i dameavdelingen på VIC Tronrud. – Man kan vel si at ringen nå er sluttet, bekrefter hun smilende.

På hjemmebane lever ekteparet Gundersen som de fleste andre småbarnsfamilier, sammen med sine tre barn Annabel (10), Colin (5) og Victor Martinus (3). Kombinasjonen av å jobbe og leve sammen mener de er perfekt, men er bevisste på å skille mellom jobb og privatliv. Men at det blir en og annen ”butikkdiskusjon” rundt kjøkkenbordet legger de ikke skjul på.

Hvorvidt neste generasjon vil bli rekruttert inn i familiebedriften, er det i tidligste laget å si noe om. Men i følge Colin blir det i all fall ikke han. – Jeg skal ikke jobbe i butikk, for jeg skal jobbe som frisør. Og som lastebilsjåfør selvsagt!Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev