Jeg har ofte vært litt engstelig når jeg har vært på Hadeland Glassverk. Det handler om at jeg kan være litt distré. At hodet er et annet sted enn kroppen. Noen kaller det rett og slett klønete, og det er vel det jeg egentlig kjenner på. Jeg er litt klønete når jeg er på steder som Hadeland Glassverk. Litt redd for å ødelegge noe, kanskje? Hvis jeg snur meg for brått kan jeg risikere å velte et fat, eller rive ned en eller annen samling av glass. Og det kan jo fort bli dyrt...

DET ER DET SOM GJØR meg litt klønete. Frykten for å ødelegge noe. For jeg går jo ofte der og svimer og vimser etter min bedre halvdel, som er på jakt etter noe pent å se på, eller en fin gave til noen som fortjener det. Jeg dilter etter fordi jeg ikke vet helt hva jeg skal se etter. Sånn tror jeg flere av oss mannlige gjester har det. Vi er med, men ikke helt tilstede allikevel. Derfor var jeg rimelig fornøyd sist jeg var der. Jeg ble plassert utenfor en hall, med beskjed om å «gå inn der du, så henter vi deg når vi er ferdige».

Høvdinghallen

Disken bugner av varer tilpasset kresne ganer. Cheddar-osten fra Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker er allerede i ferd med å bli en klassiker. Den har raskt blitt veldig populær – og rives fort bort. Hadeland Viltslakteri har også et imponerende tilbud i Høvdinghallen. Viltslakteriet ligger kun tre minutter unna her, og de leverer nærmest i samme øyeblikk som varene blir bestilt.

Det skulle vise seg å være Høvdinghallen! Det hørtes mer robust ut. Mindre fare for å ødelegge noe...? Jeg gikk inn, og rett på noe jeg umiddelbart dro kjensel på. Noe som traff meg midt i magen. Mat og øl, ekte saker skulle det vise seg. For jeg er glad i øl. Og jeg er glad i mat. Og gjerne noe jeg ikke har smakt før. Det er spennende.

JEG ANTAR JEG SÅ LITT fortumlet ut, da jeg hørte en vennlig stemme ønske meg velkommen. Høflig som jeg er, takket jeg og begynte å spørre den hyggelige stemmen om mulighetene for nye smaksopplevelser.

Noe som traff meg midt i magen. Mat og øl, ekte saker skulle det vise seg. For jeg er glad i øl. Og jeg er glad i mat.

– Mennene beveger seg raskt i denne retningen og de finner ofte gavene her inne, kunne Gunn-Lene Velta og Julie Øyan Andersen fortelle meg. De er henholdsvis mat- og øl-ansvarlige i Glassverkets siste nyvinning: Høvdinghallen.

Konseptet har de tenkt på en god stund. Flere av de ansatte ved Hadeland Glassverk har vært med i Innovasjonsløft Ringerike. Jeg lurer på om det er et resultat av det vi ser her? – Nei, ikke helt. Vi hadde idéen før vi startet innovasjonsløft, men i den prosessen fikk vi bekreftet noen av våre antagelser, så sånn sett har det hjulpet oss med beslutningene rundt konseptet, forteller de.

Høvdinghallen

– HER REKKER IKKE varene å bli gamle, forteller Julie, som er ansvarlig for øl-avdelingen. Nå har vi inne 180 ulike ølsorter, fortsetter hun, mens jeg observerer at det kommer enda mer øl rullende inn fra en leverandør mens vi snakker. Samtidig forteller hun at utvalget varierer etter sesong, og at de hele tiden får henvendelser fra mindre produsenter om å ta inn nye produkter. Julie Øyan Andersen har bakgrunn som kokk, kommer opprinnelig fra Oslo og har jobbet med Andreas Viestad i ulike TV-produksjoner. Hun har vært med å skrive kokebøker, og har også jobbet som kokk ved Geitmyra matsenter for barn. At hun vet noe om mat og kvalitet, burde herved være bekreftet.

Kollegaen, Gunn-Lene Velta er opprinnelig fra Hadeland, men har de siste årene jobbet som blant annet ferskvaresjef i Menykjeden, og er også veldig opptatt av lokale råvarer. Nå om dagen samarbeider vi med Hadeland Bryggerier, og brygger vårt eget Glassverk-øl, som vi gleder oss til å presentere nærmere jul. Det er et godt balansert lager-øl, forteller Julie.

– CHEDDAR-OSTEN vi selger, er fra Thorbjørnrud hotell, rett over veien her. De har ystet den i svømmebassenget, og er en av de mest populære varene om dagen, forteller Gunn-Lene ivrig, mens jeg tar et raskt overblikk, og det slår meg at det ikke bare er Cheddar å få kjøpt her. Utvalget er rikholdig! Pølser, spekemat, flatbrød, ost, eplesaft og øl selvsagt. Og mye mer enn det også.

Høvdinghallen

Julie Øyan Andersen og Gunn-Lene Velta er med rette stolte av det nye konseptet ved Hadeland Glassverk. Her har de frie tøyler når det gjelder å fylle mathallen med kulinarisk innhold. De har en særlig oppmerksomhet rundt lokale leverandører. Nå venter de spent på deres eget Glassverks-øl som er i produksjon, og som lanseres og kommer i salg rett før jul.

Det at produktene varierer etter sesong, gir jo en god unnskyldning for å ta en tur innom her med jevne mellomrom. Om ikke for å kjøpe noe, så i hvert fall for å smake og kjenne på luktene, tenker jeg.

Cheddar-osten vi selger, er fra Thorbjørnrud hotell, rett over veien her. De har ystet den i svømmebassenget, og er en av de mest populære varene om dagen.

SAMTIDIG BLIR Julie utfordret av en kunde. Han mener han har hørt om damp-øl? – Joda, det har vi her, sier hun og viser frem et lite utvalg på den andre siden av hyllen. Per Dogger har kommet fra Bærum for å finne nettopp den spesielle øltypen, og med kyndig hjelp havner et par flasker oppi kurven hans. Det er selvsagt ikke helt ordinære flasker vi snakker om. Etiketten er prydet med selveste Harald Hårfagre, og jeg mistenker at ølen er brygget nettopp med tanke på salg her i Høvdinghallen...

– Jeg er på vei til hytta, og da er det bare å stikke innom her. Dette var i hvert fall en god grunn til å komme hit, smiler nok en fornøyd kunde, som også kanskje er plassert her med beskjed om å vente til han blir plukket opp...?

Høvdinghallen

Uansett årsak, det er ingen grunn til å la være å kjenne på følelsen av ekte øl og mat. Det er bare nok en grunn til å reise til Hadeland Glassverk, i hvert fall for oss som er litt klønete og redd for å ødelegge noe.

Mens damene ser på glass, kan vi menn se på flasker!

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev