Og hva skal til for å klare nettopp det? Før vi blar bakover i tid for å finne svarene, må vi se hvor den 44-årige tobarnsmammaen er nå.

StrikkeGry

Et inviterende og fargerikt lokale midt i gågata. Skiltet som forteller at om du åpner døren, så entrer du StrikkeGrys verden. Tre deltidsansatte, utallige håndarbeidskurs og en egen kundeklubb på trappene. Svaret på spørsmål nummer en? Et rungende ”ja”!

StrikkeGry

– Vi har nå drevet strikkebutikk i 1,5 år, og kan først nå begynne å sammenligne med fjorårets tall. Og det er virkelig hyggelig lesning, forteller Johannessen stolt.
At kunden omfavner tilbudet, er åpenbart. I midten av august arrangerte hun et Strikkecruise med M/S Dronning Tyra. Hun håpet på 40 navn. 64 meldte seg på.

StrikkeGry

– Jeg hadde virkelig ikke trodd dette. Helt utrolig, sier hun og stråler.
Dagene i forveien har poser blitt fylt med give-aways til de strikkeglade kundene. Gaver som strikkeleverandører har donert. De har sett hva Johannessen ønsker å få til. Sett hva hennes blomstrende virksomhet også kan bety for næringslivet i sentrum:
– All aktivitet skaper mer aktivitet. Det er kjempemorsomt å se hva Johannessen får til, og at hun drar mennesker til byen. At folk blir genuint interessert i hva
som skjer i byen, gavner også de andre butikkene, påpeker Børre Kongsmo, leder i Sentrumsforeningen.

En oppskrift på suksess

Men skal vi finne flere svar, må vi litt tilbake i tid. For 16 år siden fantes det to strikkebutikker, i tillegg var garn og strikkepinner noe andre butikker førte i sitt sortiment. Så hva kunne hun tilføre?

StrikkeGry

 – Jeg er utdannet aktivitør, og liker godt å jobbe med mennesker. Jeg har dessuten kunnet strikke siden jeg var seks år. Da jeg ble syk, og var utenfor arbeidslivet i fire år, var strikkingen god å ha, forteller hun.

Men ikke bare som tidsfordriv, hun er kreativ, og skaper gjerne egne mønstre og unike arbeider. Gjennom bekjentskaper fikk hun en helt spesiell forespørsel:
– Vil du lage et strikkemønster for Nille?
Hun var nær ved å takke nei. Var det bra nok? En høyhalset genser med et enkelt hjerte i front, var det hva strikkeglade i Norge ville ha?

Svaret kom raskere enn hun hadde forventet. To døgn etter at mønsteret ble publisert på Nilles hjemmesider, hadde det fått over 20.000 treff. Det tok av. Helt av. I både Norge og Sverige. ”Alle” ville ha oppskriften.

– Det var vel da jeg forsto at jeg hadde noe å komme med. At dette var noe jeg ville holde på med.

Oppturer og nedturer

Drømmen var i ferd med å bli virkelighet. Men ikke før noen hindre måtte forseres, og det praktiske måtte på plass. Hun trengte et egnet lokale, finansieringen måtte på plass, og hun kunne lite om å starte egen bedrift.

– Jeg har fått utrolig god hjelp av Ringerike Etablerersenter, roser hun, og trekker fram daglig leder Svein Lindberg som en viktig støttespiller. Men også tålmodigheten og støtte fra mannen Yngve og de to sønnene på 11 og 14, Joakim og Jørgen, har vært god å ha. At hun hadde egenkapital som fundament,
betød også mindre risiko dersom ideen og drømmen skulle smuldre opp og forsvinne. For det kunne den lett ha gjort.

– Overraskelsen var stor da jeg ringte de første garnleverandørene. De ville ikke la meg få selge deres produkter! Den første kvelden, med alle avslagene...

Hun blir stille. For første gang siden døren ble åpnet denne morgenen, er ikke smilet å spore, verken på leppene eller i øynene. Hun svelger, og fortsetter:
– Jeg valgte å starte på nytt neste dag. Ikke gi opp, men fortsette. Så fikk jeg plutselig et par ”ja”, så fulgte flere etter.

Jeg har fått utrolig god hjelp av Ringerike Etablerersenter, roser hun, og trekker fram daglig leder Svein Lindberg som en viktig støttespiller.

Men fortsatt er noen av leverandørene utenfor rekkevidde, som Sandnes garn. Det føles like ille hver gang jeg må sende kundene ut av døren fordi vi ikke
fører produkter fra en leverandør. Men det er jo ikke bare for garn de kommer hit. Munterheten er tilbake.

I rampelyset

Hver tirsdag arrangerer hun også strikkecafe i sine lokaler. Strikkepub – med skjenkebevilling – har også funnet sted i StrikkeGrys lokaler. En begivenhet som også redaksjonen i NRK-programmet Norge Rundt fant kuriøst nok til å vise fram for det norske TV-publikummet.

StrikkeGry

Nå også et strikkecruise. Senere i høst arrangerer hun også strikkekurs for barn.
– Mange barn lærer ikke å strikke før de er i 4.–5.klasse. Ønsket om å lære å strikke kommer fra barna selv, så det blir veldig spennende å se hva vi kan få til.

Skaperevnen og driftigheten hos Johannessen har ingen åpenbare grenser. Men selv hun har bare 24 timer i døgnet til rådighet.
– Timelønnen blir nok ganske lav, hvis man regner etter, ler hun.
– Vi vil nok trenge flere hender her etter hvert. Men når man har det så gøy på jobb, teller man ikke timer.

Hun nikker mot Hilde Langmyr, butikkmedarbeider og høyre hånd i StrikkeGry.
– Det hender vi kaller oss et turistkontor, siden det kommer så mange innom og spør om veien til det ene og andre i byen, sier Langmyr og ler.

Også dette ble fanget opp av NRK. Innslaget, hvor Johannessen på underholdende vis kunne fortelle om opplevelsene, kunne du se på statskanalen denne våren.

Hun blir lagt merke til. Og det betyr masse i business. Så her er vi altså nå. I en strikkebutikk i gågata i Hønefoss. Omringet av garn i alle farger og varianter,
oppskrifter, ferdigstrikkede ullplagg, vesker, knapper, latter og varme smil. Kunder som gjerne stopper innom for en prat og en kopp te. Og midt i en samtale om Tone Damli-genseren som topper listen over populære oppskrifter, og Johannessens egen Nille-suksess, er det at svaret på spørsmål nummer to står klarest.

Hva som skal til? Med en slik lidenskap, kan ingenting stoppe StrikkeGry. Og det beste? Hun har så vidt startet.

Strikke-Gry

Storgata 1
3510 Hønefoss

Hjemmeside

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev