Varer skifter hurtig hender, og så i løpet av en drøy halvtime forsvinner alle og plassen ligger øde igjen. Det er REKO-ringen på Ringerike du har observert. For å gi deg definisjonen med en gang: REKO står for «REjäl KOnsumption», indirekte oversatt til «rettferdig forbruk» på norsk. Dette er et nettverk for pop-up-torgvirksomhet av lokalmat, direkte fra matprodusenter til vanlige folk som deg og meg.

Initiativet stammer fra Finland, og har spredt seg som en farsott over hele Skandinavia de siste årene. Og nå også her på Ringerike og Hadeland. Til høsten kommer Sandvika og flere nye steder til. Det du kan observere nå er nettverksbygging i sin egentlige betydning.

Enkelt system

Systemet er enkelt: Småskalaprodusenter av alle slags landbruksvarer og matprodukter legger ut vareutvalget sitt på en lukket Facebook-gruppe. Her står det hva de selger, til hvilken pris, og betalingsinformasjon.

Reko-ringen Ringerike

Hos Kanya og Svein Bryplass fra Skattebøl Fjellgard gikk nyfisket fjellørret unna fortere enn varmt hvetebrød.

Du bestiller via kommentarfeltet, og betaler med VIPPS eller på annet vis. Omtrent hver 14. dag er det utlevering av det du har bestilt, på faste oppmøtesteder. Ingen pengetransaksjoner skjer på hentestedet, bare utlevering av bestilte og på forhånd betalte matvarer. Det er førstemann til mølla som gjelder, for blir varelageret tomt må du vente til neste REKO-runde.

Reko-ringen Ringerike

Ivar Viktil har kjøpt håndlaget kransekake fra Grini Hjemmebakeri, og er veldig glad for dette nye tilbudet.

Får ikke alt på super´n

Du spør deg kanskje om hva vi trenger en slik ordning til, når de aller fleste typer matvarer finnes i de vanlige matbutikkene? Vel, for det første finnes ikke alt på super´n. Det å få en leverandøravtale med store grossister og kjedebutikker, krever svært mye, ikke minst en stor evne til å levere jevnt gjennom hele året. Det sjalter raskt ut mange småprodusenter.

Reko-ringen Ringerike

Røyse Frukt-og bærpresseri eies av ni glade bønder fra Røyse og Ringerike. Både utvalg og kvalitet er helt topp!

Dessuten har mange av de som lager mat i mindre skala spesielle ferdigheter og
«smale» produkter, som uansett ikke lar seg produsere industrielt. I hvert fall ikke med samme kvalitet.

Et eksempel på det er brødene til Neil Allsopp i mikrobakeriet Sour to the people, som du kan lese om her. Neils metode lar seg ikke industrialisere, for han behandler hvert enkelt brødemne håndverksmessig og individuelt.

Reko-ringen Ringerike

Neil Allsop fra håndverksbakeriet Sour to the people leverer ut forhåndsbestilte surdeigsbrød.

Dermed får også du som kjøper brød av ham en helt spesiell oppmerksomhet. Bestiller du brød som REKO-medlem får du også møte bakeren i egen høye person. En slik kontakt er bra, både for leverandør og mottaker. Har du spørsmål eller kommentarer til maten du kjøper, kan du ta det opp direkte med den som lager den! Matprodusenten får dermed tilbakemelding på hva som fungerer og ikke fungerer, og det er nyttig for alle parter.

Blir mer urbane

Det skjer noe veldig spennende med vår region for tiden, som strekker seg bortenfor forventningene om Ringeriksbane og firefelts motorvei: Vi blir mer urbane. Det har blitt større rom for å produsere høykvalitetsmat i liten eller middels stor skala, og få avsetning for den lokalt. Vi som er kunder blir samtidig stadig mer kompetente og etterspør skikkelige varer.

Reko-ringen Ringerike

Arvid og Birgitte fra De Haes Gartneri stiller med bilen full av grønne saker. Arvid fisker frem et par six-packs med unge økologiske urter, klare for utplanting og videre vekst.
 
Reko-ringen Ringerike
Det dufter nydelig av både tomatplanter og urter!

På et REKO-marked finner vi mye av det vi vil ha: Håndlagde makroner og kransekaker fra Grini hjemmebakeri, økologiske egg fra Evig grønne enger på Ask, urter og planter fra deHaes på Jevnaker, fantastisk mel, korn og poteter fra Johan og Kristin Swärd på Brandbu, landets beste meieriprodukter fra Olavsbråten ved Krøderen, vilt og kjøtt fra Jevnaker viltslakteri, samt surdeigsbaksten fra Neil i Sour to the people.

Reko-ringen Ringerike

Anders Lerberg Kopstad med egg fra Evig Grønne Enger.

Du kan til og med redde søndagsmiddagen med kaninkjøtt fra Øvre Ellingsrud gård! Flere produkter kommer stadig til, som villfisk og flere forskjellige kjøttprodukter. Vareutvalget endrer seg gjennom året, og det er en god ting å måtte forholde seg til årstider og sesonger. Det aller meste kommer fra økologisk produksjon.

Maten fra REKO-ringene er ikke nødvendigvis mye billigere enn i vanlig butikk, men du får så mye mer på kjøpet. I samtalen med de som lager matråstoffene får du selv nye kunnskaper og et nærere forhold til maten du lager. Da smaker den også mye bedre.

Mer informasjon

  • De første to REKO-ringene i Finland ble etablert i 2013 av bonden Thomas Snellmann, som regnes som en pionér innen økologisk landbruk og lokalmat. 
  • Snellmann var inspirert av en liknende fransk modell for å selge lokalmat, AMAP, og hensikten var å gi konsumentene bedre varer, og produsentene et sted å selge dem. 
  • I dag finnes over 200 aktive REKO-ringer i Finland, med over 300 000 medlemmer, og i Sverige er det omtrent det halve. Som vanlig henger vi her i landet litt etter, men det etableres stadig nye ringer. 
  • Søk på «REKO-ringen Ringerike» på Facebook, og kontakt en gruppe-administrator hvis du vil bli medlem eller leverandør. Administratorene kan også kontaktes for mer informasjon.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev