Sammen med fem heldige utvalgte damer, en gutt på syv år, en mann og en ettåring fikk vi gleden av å smake oss gjennom alle de unike smakene i drikkene til Røyse Frukt– og Bærpresseri. I nydelige omgivelser i hagen på Nordre Sørum gård kommer vi til dekket bord. Salgs– og markedsansvarlig, Cecilie Bjørnebye Jensen og eier av gården og deleier av Røyse Frukt– og Bærpresseri, Ingvild Collet-Hanssen, tar oss gjestfritt i mot.

Spennende sunne drikker, helt uten tilsetningsstoffer

Røyse Frukt- og bærpresseri eies av sju gårdsbruk fra den fruktbare halvøya Røyse i Hole kommune. Her dyrker de egne prima råvarer som solbær, eple, jordbær, rabarbra, stikkelsbær og rips. Av disse lages spennende sunne drikker, som er helt naturlige, og uten tilsetningsstoffer. Med så mange forskjellige typer finner man noe for enhver smak.

Noen av oss har smakt drikkene tidligere. For andre er det første gang de prøver. Alle finner sin favoritt, men det er ingen som rynker på nesen over noen av dem. Gustav Muggedal Ramskeid (1), som antas å være den ærligste av alle prøvesmakerne, ser ikke ut til å få nok av de friske smakene. Trygt på pappa Thomas Ramskeids fang, gaper han ustanselig etter mer, uansett hvilken smak han får.

Prøvesmake Røyse Frukt- og bærpresseri

Lille Gustav Muggedal Ramskeid (1), som antas å være den ærligste av alle prøvesmakerne, ser ikke ut til å få nok av de friske smakene.

Smakingen minner litt om vinsmaking, men her er det ingen som spytter ut en eneste av de edle dråpene av frukt og bær. Med stor entusiasme drikkes hvert glass vi får servert. De populære solbærdrikkene ser likevel ut til å være smaken alle liker.

– Solbærdrikkene er mine favoritter. Jeg synes de passer både sommer og vinter, sier Anette Helgeland.

Femti prosent av all solbærproduksjon

– Hele femti prosent av all solbærproduksjon i Norge foregår på Røyse. Solbær-bøndene har lenge ønsket å kunne presse bærene selv, for å spare råvarene for en lang reise til produksjon. – Når bærene blir så kortreiste som de er nå, ivaretar vi en høy kvalitet på råvarene, sier Bjørnebye Jensen.

Det er de syv gårdene Stubberud gård, Svarstad gård, Vestre Bye gård, Nedre Libakke gård, Nordre Sørum gård, Fjeld hagebruk og Ringvold Frukthage som eier Røyse frukt- og Bærpresseri. Daglig leder Anders Ullern har dyrket solbær på Svarstad gård siden 1982.
Også Rune Helgeland har dyrket solbær siden 80-tallet.

– Det å kunne jobbe med egne råvarer på denne måten er unikt. Selv bor jeg omtrent midt i solbæråkrene på Røyse, men ikke før jeg startet å jobbe med Røyse Frukt– og Bærpresseri ble jeg oppmerksom på når bærene er modne og hvordan det står til i åkeren, spøker den entusiastiske salgs– og markedsansvarlige.

Cecilie Bjørnebye Jensen

Frukt og bær har det godt på solrike Røyse. Salgs- og markedsansvarlig for Røyse Frukt- og Bærpresseri, Cecilie Bjørnebye Jensen sjekker stadig hvordan det står til med bærene som vokser rett utenfor hennes eget hus.

Frisk og helt annerledes

Bjørnebye Jensen forteller engasjert om reisen fra ide til produkt, mens hun lar prøvesmakerne glede ganen med nok en smak. Rabarbra. – Denne drikken er helt unik. Den er frisk og helt annerledes enn det du ellers finner, mener prøvesmaker Veronica
Lund.

– Rabarbradrikken har vi solgt mye av. På grunn av råvaretilgangen på denne typen rabarbra er den en limited edition, så dette er antakelig ikke en smak som er tilgjengelig året rundt. Den er laget av en type rabarbra som heter Jordbærrabarbra, som har helt
gjennomrøde stilker. Den friske rødfargen er altså hundre prosent naturlig. For mange framkaller rabarbradrikken minner fra barndommen. Det er jo veldig koselig da, sier Bjørnebye Jensen.

Utvikling av nye drikker på Røyse

Salgs- og markedsansvarlig for Røyse Frukt- og Bærpresseri, Cecilie Bjørnebye Jensen (t.v) og medeier Ingvild Collet-Hanssen (t.h) bruker mange timer på kjøkkenet for å finne de beste oppskriftene til drikkene.

Friske, gode og sunne

Lene Kristin Pettersen finner sin favoritt i flasken det står eple ingefær på. – Den er litt vanskelig å forklare smaken på, men jeg syns den er frisk, sier hun. Prøvesmakerne er enig om at alle de seks ulike smakene er litt vanskelig å velge mellom, fordi alle har sin unike smak. – Alle er så friske og gode, samtidig som de er sunne, sier Marthe Helgeland, som også holder en knapp på eple og ingefær i tillegg til solbærdrikkene.

Den nest yngste i panelet, Emil Collet-Hanssen Mellerud, er klar i talen da vi ber ham om å plukke ut sin favoritt. – Jordbær! Det er den aller beste, sier han, og slikker seg i munnvikene på syvåringers vis. 

– Gulrot og eple passer kanskje best i forbindelse med trening, mener Marthe Helgeland. – Den er jo fin å servere barn som ikke vil spise grønnsaker. Her kan man jo drikke grønnsaker, sier Pettersen.

Selges hos en rekke forhandlere

– Vi planla presseriet på Helgelandsmoen og prosjektet i om lag tre år, og har dyrket frukt og bær med tanke på egen tapping siden da. Vi begynte byggingen av presseriet i 2016, og tappingen startet vi med i første kvartal i 2017, forteller Bjørnebye Jensen. Drikkene selges nå hos en rekke forhandlere i Ringeriksdistriktet, men er også på vei til å erobre resten av Norge.

– Våre drikker kan bestilles i alle Meny og Spar butikker i hele landet. Det betyr ikke at vi har hylleplass der, men at vi er i Norgesgruppens frivillige lokalmatsortiment, som betyr at det er frivillig for hver enkelt kjøpmann om de ønsker å ta inn varene våre. Det betyr at man kan spørre i sin lokale Meny- eller Spar-butikk om de kan ta inn drikke fra Røyse, forteller Bjørnebye Jensen.

Drikker fra Røyse

Godkjent av Nyt Norge

Røyse Frukt- og bærpresseri  har flere ben å stå på hva gjelder smak. Per i dag kan de tilby drikker og juice med smaker og kombinasjoner som solbær, eple og solbær, rabarbra, aroma-eple, gulrot og eple, eple og ingefær. På grunn av sin store andel norske
råvarer i produktene, er de godkjent av Nyt Norge.

– Vi er stolt av å kunne bruke et slikt kvalitetsstempel på våre produkter. Det stilles en rekke kriterier for å få lov til å bruke det, og de oppfyller vi, sier Bjørnebye Jensen, som nylig hadde besøk av Nyt Norge i sine produksjonslokaler på Helgelandsmoen.

Da prøvesmakerne rundt bordet på Nordre Sørum gård var igjennom alle de seks forskjellige smakene, var vi så heldig at vi fikk smake en helt fersk oppskrift, nemlig jordbærsmak. – Dere er de førstesom får smake denne. Den er til og med fortsatt litt lunken etter at vi laget oppskriften over grytene her inne på kjøkkenet i dag tidlig, forteller Bjørnebye Jensen.

– Denne var fantastisk god. Som å drikke deilige jordbær, sier prøvesmaker Caroline Lad.


Bjørnebye Jensen og Collet-Hanssen har brukt mye tid på å finne de riktige oppskriftene. – Her på kjøkkenet på Nordre Sørum gård har vi tilbrakt mange timer for å finne de riktige oppskriftene, sier Bjørnebye Jensen, som holder oppskriftsboken tett til sitt bryst.

Tips!

  • Rabarbradrikken passer godt som velkomstdrikk, for eksempel blandet med prosecco.
  • Drikkene fra Røyse er et veldig godt alternativ som ingrediens i smoothies.
  • Eple- og ingefærjuicen er frisk og passer blant annet godt som drikke til sushi!
  • Solbærdrikk gir ekstra energi på trening, og den inneholder masse antioksidanter og C-vitaminer mot vinterforkjølelse.
  • Frys ned juice i isbitformer og bruk dem i vann, mineralvann eller drinker!
  • Solbærdrikkene er gode å varme opp til toddy til turen – eller for sofakroken en kald høst- eller vinterkveld.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev