Det Øde Bakeri har han kalt herligheten. Drømmen som ble virkelighet. Han har ikke mange kvadratmetere å boltre seg på, men bakeriet er innredet med alt han måtte trenge.

Og apropos navnet? – Det var kona Lisa som fant navnet. Jeg måtte smake litt på det, men etter hvert likte jeg det svært godt. Det er jo øde her. Og det høres ut som et hyggelig, lite sted man ønsker å dra til.

Franske følelser

Magnussen blir engasjert. Det glimter i øynene. Han gestikulerer med melete hender. – Jeg er veldig inspirert av franske bakerier, og ønsker å gi opplevelsen av å besøke et fransk bakeri midt på Røyselandet.

Du har kanskje vært i Frankrike? Sett eikefasadene, speilene? Ja, jeg vil at det skal bli en opplevelse å komme hit! Med benker ute på gårdstunet, masse folk og liv. – Ja, jeg ser det. Med barn og voksne som koser seg en varm sommerdag? – Ja! Det vil jeg få til.

Ifølge holebakeren skal det eksistere en fransk lov som tilsier at et hvert tettsted av en viss størrelse skal ha et bakeri eller utsalg av bakervarer. Nå har vi altså et nytt tilskudd i lokalmiljøet. Eller, han har strengt tatt eltet og bakt siden påsken i fjor, men stadig flere får øynene opp for Det Øde Bakeri. Der det startet med naboer og hyttefolk, har han nå utvidet kundekretsen til gamlehjem, sykehus, barnehager, politiet, Nav, Brasserie Fengselet og mange flere.

Kjetil Magnussen med favnen full av velduftende bakervarer. Rett fra bilen.

Kjetil Magnussen med favnen full av velduftende bakervarer. Rett fra bilen.

– Kundene er lokale, og nye kommer stadig til. Mesteparten av salget foregår riktignok fra bil nå i vinterhalv- året, men til våren og sommeren håper jeg at flere kunder kommer til bakeriet på Røyse, forteller Magnussen. På menyen finner vi kønnbrød, ødebrød, tomatbrød, valnøttbrød, finbrød og borgenbrød. Listen fortsetter. Og du... det smaker like godt som det høres ut!

Levebrødet

– Du kan leve av det? – Ja, heldigvis er det lønnsomt. Men det er krevende. Hver natt til torsdag, fredag og lørdag jobber jeg i bakeriet. Jeg reiser fra bakeriet kl 10 for å levere bakevarer til Brasseriet Fengselet. De som ikke rekker innom bakeriet kan kjøpe hos dem.

Men jeg kunne ikke ha klart dette uten at familien var med. Kona Lisa tar seg av oppgjøret og markedsføring på Facebook. Sønnen min, Øystein, er 19 år – og også en god støtte.

Brødbaking er en kunst, hvor alt må klaffe. Også temperaturen i ovnen.

Brødbaking er en kunst, hvor alt må klaffe. Også temperaturen i ovnen.

– Jeg ser på deg, og så ser jeg på denne eldgamle, svære bakerovnen. Hvordan ble du egentlig så lidenskapelig opptatt av brødbaking? – Ja, nå har jeg lang erfaring som kokk, og tok fagbrevet så tidig som i 1983. Har jobbet på kjøkkenet ved Sundvolden Hotel og Kleivstua, i tillegg til restauranter i Danmark. Men jeg finner større utfordringer som baker enn som kokk. Det er mer spennende. Brødene kan gjære for lenge, eller stå for lenge i ovnen. Da går det galt. Alt må følge en plan, og planen bør være god, forteller han.

– Og etter å ha jobbet gratis en uke som nattevakt hos den norske kokken Morten Schakenda ved Bakeriet i Lom, var jeg solgt. Jeg måtte gi dette en sjanse.

Han fortsetter: – Jeg ble tipset om lokalene her på Rytterager i Hole, og falt for det umiddelbart. Ovnen ble egentlig bygget for å brødfø en hel gård, men ett år senere var krigen over, og dermed falt behovet bort. Men for et byggverk!

Bakerovn

– Og for et bakeri! Magnussen nikker. Smiler lurt. Som om han allerede nå vet at jeg kommer tilbake til våren for å oppleve hans norsk-franske bakeri. På Rytterager, av alle steder!

Oppskriftene er utviklet gjennom erfaring og lidenskap for faget.

Oppskriftene er utviklet gjennom erfaring og lidenskap for faget.

 

Det øde bakeri

Skilt til bakeri

  • Baker natt til torsdag, fredag og lørdag. Er i bakeriet frem til kl 10 disse dagene.
  • Leverer bakst til Brasserie Fengselet i Hønefoss kl 10.30.
  • Adresse: Ole Rytteragersvei 96.
  • Facebookside: Det øde bakeri
  • Nettside
  • Telefon: 412 26 644

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev