Læremesteren er Thorbjørnrud Hotells egen øl-kelner, hotelldirektør Kjetil Myrengen.

Under mitt besøk i Kjetils fremtidige bierstube fikk jeg også vita at sistnevte øltype er den som er vanskeligst å holde styr på, den går seg stadig vill, – dvs. den leker med omgivelsene, og den får karakter og egenskaper fra miljøet den lever i. Den henter rett og slett de gjærstammene som skal sette i gang gjæringsprosessen fra luften rundt seg. Det er et spennende utgangspunkt som kan gi morsomme resultater.

Bare den øl-bryggeren med veldig dårlig fantasi vil komme til kort med denne metoden, her er nesten alt lov. Men, det er kompliserte og ukontrollerbare prosesser så noe godt resultat er man ikke garantert. Heller tvert imot...

Kjetil Myrengen er hotelldirektør, men også ansvarlig for ølbryggingen.

Og så er det de to andre. Undergjæret øl finner vi ikke her i Kjetils fremtidige Bierstube. Her dufter det både malt og humle, og det betyr at det er overgjæret øl som er på vei ned i smakeglassene: To forskjellige typer – en gylden og lekker, en svart som kaffe. Og den smaker kaffe også. Pluss karamell på baksiden av tungen. Og ettersmak av mørk sjokolade. Den er rund og rik, dyp og dyster.

Den gyldne derimot, den som gløder i glasset – den dufter tropiske frukter og solskinn. – Det er den amerikanske humlen som former karakteren her, forteller Thorbjørnrud Hotells egen øl-kelner, hotelldirektør Kjetil Myrengen.

 Ideene trenger ikke lang modningstid på Thorbjørnrud. Matopplevelsen skal bli komplett med godt brygg. Lidenskapen er der, kunnskapen likeså.

Han startet med eksperimentell hjemmebrygging for noen år siden, og nå ønsker han å ta med seg sin yndlingshobby til større høyder. Han har sertifisert seg og satt i gang test-dunkene. Resultatene er gode, og noen små partier har allerede blitt produsert og servert gjestene på hotellet.

Målet i første omgang er å ha nok til «eget bruk», og sammen med gode inspiratorer fra blant annet Hadeland Håndverksbryggeri utvikler han hele tiden nye sorter og varianter som fylles på flasker – og åpnes ved passende anledninger.

Og jeg selv, jeg kjenner at jeg er skikkelig spent på når ølbryggeren skal begynne å lete etter nye gjærstammer i hotellets inhouse-ysteri.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev