Den gode brisen av innovasjonstanker når ut til stadig flere, og et felles «stammespråk» er ferd med å vokse frem. Det kan virke som om private og offentlige virksomheter faktisk forstår hverandre bedre også. Dette er kanskje bare små bivirkninger og knapt observerbart i det daglige, men for bedriftene som er med i Innovasjonsløft Ringerike – blir det en bra bonus å ta med seg videre.

Innovasjonsløft Ringerike er allerede i ferd med å starte opp runde nummer åtte  nå i mars 2018. Med plass til ytterligere 12 nye bedrifter.

Satser på innovasjon og utvikling

– Vi er et av mange prosjekter i Norge som jobber med omstilling, men det er ingen av de andre 22 kommunene som satser så hardt på innovasjon og omstilling som vi gjøre her på Ringerike, forteller Sonja Bordewich.

Hun er prosjektleder i Innovasjonsløft Ringerike, og sammen med Sten Magnus har de vært med å lose flere ti-talls bedrifter og virksomheter gjennom programmet. Det hele er samlingsbasert, og virksomhetene møtes en gang per. mnd, hvor siste del er lagt opp til en presentasjon av løsninger de ulike har jobbet frem.

Stort mangfold av virksomheter

Innovasjonsløft har som målsetning å gjøre Ringerike til ”En innovativ region med et mangfoldig og robust næringsliv”. Og Innovasjon defineres som ”å skape en ny løsning som andre tar i bruk”. Utover dette har programmet en målsetning om at inntil 70 virksomheter skal delta og det skal være med å skape/sikre minst 250 nye arbeidsplasser i regionen. Alt dette innen 2019!

– Her på Ringerike favner vi bredt med tanke på bransjer. Det er et stort mangfold av virksomheter som har vært med og som stadig er med i programmet, forklarer hun engasjert. Bjertnæs Sag, Sundvolden hotell, Smurfit Kappa, NovaPro, Hønefoss Sparebank, Ringerike kommune, NAV, Optime, Tronrud Gruppen, General Hotell, KraftCentralen, Fontenehuset, Hadeland Glassverk og Kartverket, bare for å nevne noen som har knyttet nye relasjoner og jobbet frem nye tanker, idèer
og produkter.

Mer lokalt samarbeid

Bjertnæs Sag er et av flere gode eksempler, på en virksomhet som i løpet av Innovasjonsløft, har utviklet et nytt produkt .Bjertnæs Superkledning er et helt nytt produkt med hele 10 års garanti. Fantastisk. Du slipper altså å male eller beise de første ti årene.

Å dele, samhandle og lære av hverandre på tvers av bransjer. Det er å lære altså. Og du kan lære av alt fra direktører med tusenvis av timer med erfaringer til de helt ny-etablerte virksomhetene som gløder og nærmest renner over av engasjement og lidenskap for at også deres «konkurrenter» skal lykkes.

Det ryktes at nevnte Optime og Sundvolden hotell er i ferd med å inngå et større samarbeid i forhold til belysning, noe Optime som holder til i Hole, er eksperter på. Og her snakker vi om å bringe dagslyset inn for å påvirke både arbeidsmiljøet for de ansatte og hotellgjestenes totalopplevelse.

Lokalt samarbeid med tilknytning til innovasjon og nyskapning antar vi også vil ta form i andre sammenhenger. Og det skulle ikke overraske om Jonas Gythfeldts nye restaurant Sørsida BBQ i Arnemannsveien midt i Hønefoss, også er et resultat av at noen har møttes og snakket sammen på Innovasjonsløft.
Vi vet i hvert fall at både Jonas og eiendomsutvikler og eier av Arnemannsveien, Haakon Tronrud har vært deltakere i programmet. Særlig mye mer vet vi vel ikke, men gode spekulasjoner kan vel være lov?

Mange muligheter

Sten Magnus, sa under en samling at «Innovasjon er å skape noe nytt, eller å ta noe som allerede eksisterer – gjøre det enda bedre – slik at enda flere tar det i bruk». Et godt bilde på at innovasjon ikke handler om at man er nødt til å være som Petter Smart for å kalle seg innovativ eller kunne hevde at man er en Innovatør, neida, det finnes utallige muligheter faktisk.

Enten kan du finne opp hjulet på nytt, eller så kan du rett og slett være så lur at du tar «et hjul» som noen allerede har funnet opp, utvikler det videre og får med
deg enda flere som skriker etter å bruke det. Allerede da er du i gang med innovasjon, og etter hvert kanskje presenterer du Løsningen på et skrikende Behov... Og da oppstår det noen ganger ellevill Jubel og applaus for at nettopp du, eller din bedrift kommer med en ny løsning.

Det er ikke verre, egentlig. Eller: akkurat så vanskelig kan det være å jobbe med innovasjon og nyskapning. Om du er helt alene med din bedrift, eller dere er en
stor organisasjon, må du/dere uansett regne med å bli utfordret og presset igjennom en prosess som kan være smertefull, men hvis du kan ha to tanker i hodet samtidig, og den ene forteller deg at nettopp det ubehagelige er godt ment, da er du godt i gang med innovasjon.

Behov - løsning

– Men hva er behovet da, hvem har behovet? Hvem er det som skriker etter Løsningen? Det må du finne ut av.
– Vi går ikke herifra før du kan fortelle meg det! Disse «milde» ordene kom fra en deltaker på samling nr. 3. Gruppen var skråsikre på at de hadde løsningen som
nærmest ville redde verden fra å gå under, men stod med ett og så undrende på hverandre, og lurte på hvem som egentlig hadde Behovet. Behovet med stor B. Det er det viktig å gjøre rede for. Er det ikke noe behov? Nei, da trenger du i hvert fall ikke jobbe med noen Løsning. Det er det ikke behov for, for å si det sånn...

Ildsjel

Du kan risikere å gå konkurs, rive av deg det lille du måtte ha av hår igjen på toppen, kaldsvette, få søvnvansker og mageproblemer. Men er du en Ildsjel, preller alt dette av som vann på gåsa. For en Ildsjel, hun går gjennom ild og vann og mer til. En ildsjel er en som ikke bryr seg om det brenner, fordi hun er så opptatt av prosjektet at det rett og slett ikke er et alternativ å gi seg. Det må bare, og skal bare løses. Det hun brenner for kan ikke være ugjort. Det er ikke et alternativ. Det handler ikke om å velge, men å gjøre, gjøre, gjennomføre.

– En ildsjel, det skulle alle bedrifter hatt. Uttalelsen kommer fra Klaus Røiri som sammen med Gustav Weiberg-Aurdal, begge fra Innoco, er rådgivere og ansvarlig for programmet deltakerne skal igjennom.
– Ethvert prosjekt står og faller på en ildsjel. Også eierskap da. Hvem har eierskapet til: Behovet, til løsningen, til prosjektet – ja, til alt!?

Learning by tryning

Og de aller, aller fleste av bedriftene i Innovasjonsløft Ringerike, er preget av nettopp: Ildsjeler.
Du merker det i rommet de sitter i. Ildsjelene gløder og kan knapt sitte stille å vente på tur i det de skal presentere løsningen for hverandre. Med krum rygg går de rett på og ser seg sjelden tilbake. De skal ut i det store blå vannet og svømme, svømme og svømme. Det er der alle mulighetene er.
Og du blir revet med. Trenger ikke baderinger engang. Det er bare å legge på svøm ut i det store intet. Fordi de støtter og hjelper deg på vei. Alle gode hjelperne i Innovasjonsløft.

Dette er «veien blir til mens du går» i praksis. Og man tar feil og går på trynet innimellom også. – Learning By Tryning, det er også et begrep du kan
gjøre deg kjent med, avslutter en av deltakerne. 

Mer informasjon

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev