De som står bak denne prisen lette etter ”ideer som skal løfte norsk lokalmat”, og disse idéene fant de altså på Thorbjørnrud Hotell og Øvre Kjeksrud gård – der Olav er.

Vellagret blåmuggost på rekke og rad. Her ligger ostene til modning i opptil et år. Dette er virkelig et skattekammer for osteelskere!

Mat er opplevelse

For sju år siden bestemte nemlig hotelleier Olav Lie-Nilsen seg for å satse på det han kaller «ikke-reist mat». Han satte seg et helt konkret mål: Bli best i Norge på lokalmat. – Det er nok et mål vi hele tiden skyver foran oss, sier prisvinneren. – Men på veien når vi stadig nye delmål, utvikler oss og blir stadig bedre.

Du kan nærmest snuse deg fram til kjøkkenet på Thorbjørnrud Hotel. Det er midt i lunsjen, og på bordene står egenprodusert kjøtt, ost og grønnsaker fra egen kjøkkenhage, i tillegg til andre godsaker. Søtt som salt. Gjestene forsyner seg godt av de bugnende, fargerike matfatene. – Mat er opplevelse. Og det er hva vi ønsker å gi våre gjester; en god opplevelse.

Velduftende oster

Ysteriet i det som tidligere var et svømmebasseng forteller en av historiene. Om sveitsisk kompetanse som har dannet grunnlaget for lokal produksjon av blåmuggost, Blå ku og Blå sau, og cheddar. Den sveitsiske ostemakeren Chris Leuthold viser oss saftige, velduftende blokker av ost som trekker tankene mot fransktalende land, heller enn ei lita bygd langs Randsfjorden. Cheddaren smelter på tunga. Nesten som smør, bare fastere. – Vi er de første i Norge som lager cheddar, skyter Lie-Nilsen inn.

Thorbjørnrud er de første i Norge som lager Cheddar og den smelter på tunga. Nesten som smør, bare fastere.

Egenprodusert spekemat

Også i det aller helligste, i kjøkkenet, skinner stoltheten gjennom ordene. Kjøkkensjef Mats Höglind tårner over berget av egenprodusert spekemat. Tar et godt grep om skinka. – Alt du trenger i tillegg til kjøttet er salt og tid, slår han fast. Den ekslusive skinken lagres i 18 måneder før den serveres til hotellets gjester. Totalt produseres det kun 80 slike i året.

Dyra som nå har blitt mat for sultne mager, er ikke-reist. Både kjøttet, som blant annet blir til spekemat - og melken fra kuer og sauer som det lages ost av, kommer fra Øvre Kjekshus gård på Gran, kun 20 minutter unna hotellet. Gården drives også av Lie-Nilsen, her holder han rundt 500 glade dyr. Og, som han sier: Det tar tid før du har noe å putte i gryta.

Den ekslusive skinken lagres i 18 måneder før den serveres til hotellets gjester. Totalt produseres det kun 80 slike i året.

Dette kan ikke gjøres alene

Lie-Nilsen er opprinnelig fra Hokksund. Det var ikke kjærlighet som lokket ham til Jevnaker og Thorbjørnrud i 1998, men rett og slett en spennende jobb. I 2009 ble han eier. Og året etter uttalte han altså det «hårete» målet. – Det er viktig å huske at det er umulig å gjennomføre et slikt prosjekt alene. Jeg hadde ikke fått til dette uten Mats og Kjetil. Kjetil Myrengen er hotelldirektør, men også ansvarlig for ølbryggingen. Ja, du leste riktig. Det nye nå er egenprodusert øl. idéene trenger ikke lang modningstid på Thorbjørnrud. Matopplevelsen skal bli komplett med godt brygg. Lidenskapen er der, kunnskapen likeså.

Når han legger på, kommer det lattermildt: – Er det ikke kuer som skal ha mat, så er det gjester!

Men det stopper ikke der. Hotelleieren ønsker også utvide cateringvirksomheten enda mer, og i tillegg jobber han med å utvikle et nytt formidlingskonsept. Slik kan det også bli muligheter for å dra enda større veksler på de to andre «store» i Jevnaker: Hadeland Glassverk og Kistefos-Museet. Under vår samtalen ringer Olavs telefon.

Ystingen krever både tid og kjærlighet. Ostemaker Chris Leuthold kommer fra fjell-landsbyen Lenk i Sveits, kjent for sine svært gode oster. Sammen med Olav Lie-Nilsen produserer han oster laget av både kumelk og sauemelk i det gamle svømmebassenget på Thorbjørnrud hotell.

Å spise med flere sanser

– Vi må ta en titt på kjøkkenhagen! Alle plantene og blomstene kommer fra De Haes gartneri, noter deg det. Det er noe bestemoren min lærte meg, å ha blomster i kjøkkenhagen. Vi spiser jo med både øynene og munnen, vet du. Her dyrkes både squash, grønnkål, jordskokk, rødbeter og mangold. Sukkererter, krydderurter, ringblomster og valmuer... – Mangold? – Ja, det er en tradisjonell plante som nå er på vei tilbake. – Er det ikke vakkert her? Vi stengte hotellet her en gang, og inviterte venner og bekjente. Da så jeg virkelig hvor flott området er. – Du så det kanskje slik gjestene ser hotellet og omgivelsene? – Mhm.

 

Svaret er så vidt hørbart. Blikket vandrer utover Randsfjorden, som glitrer i sola. Det er nesten umulig å reise fra noe sånt. Olav Lie-Nilsen klarte det i hvert fall ikke.

Fra jord til bord. Både grønnsaker og blomster hentes rett fra egen kjøkkenhage – og brukes på til retter på hotellet gjennom hele året.
 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev