Vi skal to år tilbake i tid, til 2015. Anders Gire Dahl og Emily Moren er kolleger i Renovasjonsetaten. Han er ingeniørutdannet og kommer fra Nakkerud på Ringerike, hun er Oslo-jente og jobber innen HR. På date nummer to forteller Anders at han vil leie ut leiligheten i Oslo, slutte i jobben, og bo hos foreldrene for en periode, slik at han kan utvikle en ny forretningsidé.

– Vi var ikke engang sammen, og så kommer han med dette, sier Emily og ler. Måten hun reagerte på overrasket også Emily selv. – Det inspirerte meg. Her satt jeg, alene på et kontor, når jeg egentlig ønsket å jobbe med mennesker. Livet er ikke noe man bare skal
bli ferdig med. Så jeg sa også opp jobben.

Grønt Skift Anders Gire Dahl

Store miljømessige kostnader

Så hva satte Anders på slike tanker? Han har mastergrad innen fornybar energi fra Ås. Det ga ham gode muligheter for karriere og høy inntekt, men også høyt forbruk. Det siste plaget ham, det føltes meningsløst å bruke masse penger på ting han egentlig ikke trengte.

Og endelig fant jeg en sak med mening og innhold, som jeg trodde på – og som jeg ønsket å jobbe for.

En dag kom han over en reportasje om Aralsjøen, tidligere verdens fjerde største innsjø som ligger på grensen mellom Kasakhstan og Usbekistan. Aralsjøen er nesten blitt borte på grunn av vanningsbehovet til bomullsplantasjer som leverer råvarer til klesindustrien. For å produsere én t-skjorte av konvensjonell bomull, kreves det 2 700 liter vann, og et lite vannglass med giftige kjemikalier. De miljømessige kostnadene er store for  menneskene som bor i området. For hva? For at vi skal kunne kjøpe billige klær?

Klær i bærekraftig, god kvalitet

– Jeg opplevde at få kjente til – og tok tak i dette. Og endelig fant jeg en sak med mening og innhold som jeg trodde på, og som jeg ønsket å jobbe for. Jeg begynte å bruke kvelder og helger på dette arbeidet, og sto gjerne opp to timer før jobb for å bli kjent med tekstilindustrien, og hvordan jeg kunne gjøre forretninger ut av idéene jeg satt med.

Grønt skift Anders Gire Dahl

Til slutt måtte jeg ta et valg. Han sa takk og farvel til Renovasjonsetaten. Han flyttet inn i kårboligen hos foreldrene, brukte alle døgnets timer på å studere og utvikle konseptet. Han dykket ned i bøker, og søkte råd og hjelp hos eksperter. Emily kom ofte på besøk, og flyttet etterhvert inn. Etter å ha sagt opp jobben, begynte hun på PPU-utdanning for å bli lærer, slik at hun kunne realisere drømmen om å jobbe med mennesker.

Grønt Skift begynte å ta form. Anders startet nettbutikk, og kunne endelig begynne å selge klær i bærekraftig, god kvalitet – laget på en måte som ivaretar hensynet både til miljøet og til menneskene som jobber i produksjonen. Og det store spørsmålet var selvsagt: – Er det flere som tenker som meg? Responsen på nettbutikken vitnet om det. Behovet var der. Og kundene fant oss.

God hjelp hos Ringerike Etablerersenter

Etterhvert ble også Emily med på prosjektet. Hun er kommunikasjonsanvarlig, mens Anders driver nettbutikken. I tillegg er staben utvidet med en til, Jørgen Indsetviken, som jobber med digital markedsføring.

– Vi kunne ikke vært der vi er i dag hadde det ikke vært for Svein Eystein Lindberg i Ringerike Etablerersenter og Sonja Bordewich i Innovasjonsløft. Gründerskap er et eget fag, det var mye å sette seg inn i. Og støtten fra foreldrene mine har vært uvurderlig.
I januar 2017 flyttet Grønt Skift inn hos inkubatoren Pan Innovasjon. Her møter de andre likesinnede oppstartsbedrifter. Alle bedriftene som er samlet her i Treklyngens lokaler på Follum jobber med utvikling og salg av bærekraftige produkter.

Noe som er ”hel ved”

Og reisen har såvidt begynt. Enn så lenge er ikke inntjeningen god nok til å leve av, men målet er å bygge et solid varemerke som kan gi gode gevinster, både miljømessige og økonomiske.

– Jeg vet at når man virkelig brenner for noe, finnes det muligheter. For meg har det vært viktig å definere hva som er «i verste fall». – Ja, jeg kan få litt gjeld, men jeg har en god utdannelse og kan få en annen jobb. I beste fall har jeg funnet ut hva jeg ønsker å drive med, som jeg samtidig kan leve av. Og det er mer å hente på lang sikt dersom prosjektet lykkes. – Dette er også en protest, og et ønske om å vise at det går an tenke annerledes. Noe som er ”hel ved”. Vi i Norge er ikke adskilt fra resten av verden. – Vi kan faktisk få folk til å skifte mening. Som forbrukere kan og må vi gå foran og bevisstgjøre hverandre, og
påvirke hvordan varer produseres. 

Det grønne skiftet handler for Anders og Emily også om å velge et vegetarisk kosthold, om å handle brukte møbler, og kutte overforbruk, slik at livet på hjemmebane kan bli mest mulig bærekraftig.

Denne høsten satser Grønt Skift også mot bedriftsmarkeder, med arbeidstøy og profileringstøy. Her har de fått med seg Lunner Produkter, som driver med trykk på klær – og som gir arbeid til mennesker som ellers havner utenfor arbeidslivet.

Grønt Skift Anders Gire Dahl Emily Moren

Handler ikke bare om klær

Men det grønne skiftet handler ikke bare om klær for Anders og Emily, som nå bor sammen i et nyoppusset hus et steinkast unna Anders’ foreldre. Det handler også om å velge et vegetarisk kosthold, om å handle brukte møbler, og kutte overforbruk, slik at livet på hjemmebane kan bli mest mulig bærekraftig. Det finnes et tredje familiemedlem i huset, Lula (6) som er en barnevennlig hund med rolig lynne. Heldigvis, for i mars venter paret en ny verdensborger.


Emily har dessuten fått låne svigermors avlagte brudekjole, i januar blir det nemlig bryllup.

Grønt Skift

  • I nettbutikken med samme navn kan du handle klær til dame, herre og barn av økologiske materialer og som er produsert mest mulig skånsomt mot miljøet og mennesker.
  •  Grønt Skift følger markedets strengeste standarder, som sikrer gode arbeidsvilkår og rettferdig lønn for ansatte i produksjonen.

www.grontskift.no

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev