Den som har vendt blikket opp i det man passerer Hvervenmoen, har ikke kunnet unngå å legge merke til byggevirksomheten som har pågått på taket av AKAs kontorbygg HM49.

Resultatet er blitt en splitter ny, åttende etasje. Siden AKA flyttet til den nye hovedfløyen i HM49 for fem år siden, har selskapet sakte men sikkert vokst seg ut av sine kontorer. Løsningen ble å bygge på en etasje – en noe uortodoks løsning som på alle måter har vist seg å være en genistrek.

AKA Hvervenmoen

Vi er svært fornøyde med å benytte en lokal totalentreprenør, som igjen i størst mulig grad bruker lokale underleverandører. Anbudet vant imidlertid Tronrud Bygg i knallhard konkurranse med flere andre aktører, forteller Guro Thoresen og Terje Dahlen.

Fra balkongene i den nybygde åttende etasjen, har administrasjonssjef Guro Thoresen, utviklingsdirektør Terje Dahlen og resten av AKA orkesterplass til den hektiske byggevirksomheten som pågår utenfor kontoret deres. For det er ikke bare i høyden det vokser i Hvervenmoen Næringspark.

– Vi går unektelig spennende tider i møte i Ringeriksregionen. Det gjør vi også her på Hvervenmoen. Byggingen av kontorbygget HM33, som er første del av vårt andre
byggetrinn, er igangsatt og i 2018 er det planlagt byggestart for et ca 16.000 kvadratmeter stort handelsbygg på midtre del av næringsparken, forteller en svært fornøyd utviklingsdirektør.

2000 nye arbeidsplasser

Det har vært litt av en utvikling – fra AKA i sin tid investerte i de enorme tomtearealene på Hvervenmoen, frem til området i dag står ferdig regulert for nærmere 40.000 m2 storhandel og 40.000 m2 kontorarealer. Målet, etter endt byggevirksomhet,
er å tilføre området hele 2.000 nye arbeidsplasser.

I mai ble første spadetak tatt for kontorbygget med adresse Hvervenmoveien 33 (HM33). Det nye kontorbygget er et samarbeidsprosjekt mellom AKA og Ringeriks-Kraft. Tronrud Bygg er totalentreprenør for bygget, som er forventet å stå ferdig i juni 2018.

Moderne og energieffektivt kontorbygg

HM33 blir et åtte etasjer høyt, moderne og energieffektivt kontorbygg med solcelleanlegg. Det er bygget etter såkalt passivhusstandard – det vil si et bygg med meget høy kvalitet, godt inneklima og ekstremt lavt energibehov. Kontorbygget er på totalt 5.100 kvadratmeter, og allerede før byggestart er seks av de åtte etasjene solgt eller skrevet leieavtale på.

AKA Hvervenmoen

Innen bygget står ferdig, er byggherrene rimelig sikre på at også de to siste etasjene vil
være fylt opp. Ringeriks-Kraft vil alene legge beslag på tre av åtte etasjer, i tillegg til betydelige lagerarealer. De vil dermed endelig kunne samlokalisere all sin virksomhet i Ringerike. Andre eiere/leietakere er Roar Jørgensen AS, ECT, Norconsult og Foreningen
til Bægnavassdgragets regulering.

Et imponerende kompetansefellesskap

I motsetning til de mer merkantile og økonomibaserte selskapene i HM49, vil HM33 bestå av et spennende, teknisk kompetansemiljø. Det nye og moderne kontorbygget vil bli driftet som et sameie, med blant annet felles parkeringskjeller og kantine.

HM33 blir et åtte etasjer høyt, moderne og energieffektivt kontorbygg med solcelleanlegg.

– Nybygget vil, med sine nytenkende og aktivitetsbaserte kontorløsninger, helt klart bidra til øke attraktiviteten for nyetableringer i regionen vår. De fleksible og moderne lokalene vil skape nye former for samhandling, effektiv jobbing samt dynamisk vekst i et imponerende kompetansefellesskap som vil tilføre 200 nye arbeidsplasser til Hvervenmoen, forteller Dahlen.

Regionhovedstad for handel

Våren 2016 inntok storhandelen Hvervenmoen. På til sammen 19.000 kvadratmeter, åpnet de vekstvinnende storhandelkjedene Coop OBS Bygg, Europris, Rusta, Jula, Biltema
og Expert sine ”Big-box”-konsepter – Coop Bygg med eget varehus på 6.500 kvadratmeter, de andre side om side på andre siden av veien.

– De kjedene som nå er etablert, har sett på Hvervenmoen som et ideelt sted. De krever store arealer og god tilgjengelighet – det var en forutsetning for at de etablerte seg på Ringerike. Hadde de ikke kommet til Hvervenmoen, så hadde de antagelig ikke kommet
til vår region i hele tatt, mener Dahlen.

– Det er her imidlertid viktig å understreke at Hvervenmoen aldri har vært ment å skulle konkurrere med sentrumshandelen; men heller være et supplement for å gjenskape Hønefoss som regionhovedstad for handel. Med kundetilstrømning også fra Valdres,
Hallingdal og en større del av Modum, viser nye beregninger en rekkevidde på 120.000 mennesker. Det mener Dahlen bestemt burde gi ringvirkninger til resten av den lokale varehandelen.

Neste, og foreløpig siste del av byggetrinn to, et nytt handelsbygg med plassering i sentrum av Hvervenmoen Næringspark, er for lengst ferdig på tegnebrettet og vil inneholde ytterligere 15.000–17.000 kvadratmeter storhandel. Men noe nytt kjøpesenter
er det ikke snakk om; her er reguleringsplanene klare.

De kjedene som nå er etablert, har sett på Hvervenmoen som et ideelt sted. De krever store arealer og god tilgjengelighet – det var en forutsetning for at de etablerte seg på Ringerike.

– Vi har helt klare rammer å forholde oss til. Det blir hverken serveringssteder
eller leietakere på mindre enn 2.000 kvadratmeter på Hvervenmoen, bekrefter Dahlen. Det er fremdeles drift og utvikling av næringseiendommer, med hovedsakelig dagligvarebransjen som leietakere, som er AKAs satsingsområde. Men med et grunnleggende sterkt lokalengasjement, har de allikevel satset på bygging og nyetablering av næringsbygg på Ringerike.


På spørsmål om hvorvidt AKA har flere byggeprosjekter på gang i nærområdet, svarer utviklingsdirektøren raskt. – Vi jakter ikke på nye prosjekter, men vi går heller aldri av veien for en god handel.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev