Rent geografisk er avstanden mellom Åsbygda og Piemonte stor. Men de italienske smakene er der, gjennom krydder, urter og håndverk, som gjør at vi nesten bryter ut i gloser og gestikuleringer, og som tar oss med på en reise til andre himmelstrøk når den distinkte, lakrisaktige smaken av fennikel i spekepølsa gjør seg til kjenne i munnen.En sprek, italiensk rødvin ville kanskje vært passende selskap? 

Ask gård

Samtidig er svinekjøttet fra en norsk grisebonde, og sauekjøttet kommer fra dyr som har gresset på engen rett utenfor. Spekeproduktene som møter kundene i butikk og restaurant har dessuten fått norske navn som røper at Ask Gård Foredling i Åsbygda vil skape noe helt eget og unikt; Passe, Hockey og Slegge. Smak på navnene.

Valget sto lenge mellom mat og kunst.

Veien inn i matbransjen for Kristoffer Evang (37) fra Bærum og kona Anne Marte Ruud Evang (36) fra Ringerike er en historie i seg selv. Han var nærmest født til det, og hevder at mat var en hobby allerede fra 2-årsalderen. Valget sto lenge mellom mat og kunst.
Det ble det siste. Og det var her han møtte Anne Marthe; gjennom trangen til å uttrykke og skape. Han ble etablert som kunstmaler, hun gjorde seg bemerket som skulptør.

Men kreative yrker er ofte krevende å kombinere med familieliv, og når døtrene, som nå er 4 og 7 år, kom til verden, mente paret at de trengte flere bein å stå på. Og da var det naturlig at det skulle handle om mat. Spekemat. Og da helst på Ask gård, som eies og drives av Anne Martes bror Eirik R. Glørud og hans mann. Et steinkast unna bor foreldrene, Anne Sofie Ruud og Åge Geir Hanssen. Alt lå til rette for at paret kunne leve ut drømmen om å skape noe helt på egen hånd. Noe ekte og meningsfylt.

Ask gård

De startet med produksjon av spekepølse på stabburet. – Jeg skalv som et aspeløv første gangen jeg skulle presentere et ferdig produkt. Dette var hos Gutta på Haugen i Oslo. Men det gikk over all forventning, og endte med at de kjøpte hele produksjonen på 50 kilo!

Solgte 35 tonn ferdig spekemat

En opptur, men det ble likevel en trang fødsel for Ask gård Foredling. Anne Marte
forteller om lange arbeidsdager, barn som hyler på babycall-en, og utfordringer ved at inntektene henger til lagring i uker og måneder. Men fra 50 kilo i virksomhetens spede begynnelse, solgte paret 35 tonn ferdig spekemat i fjor.

Vi elsker å reise, og bli inspirert. Italienerne har en skinke de kaller Culatello. Vi låner metodene, men gjør vår egen vri.

Totalt seks personer arbeider i foredlingsbedriften i dag. Grunnmuren i bedriften er lagt. Nå handler det om å produsere og levere. Og hele tiden utvikle, forbedre og tenke helhet. – Vår styrke ligger i at vi tenker smak og estetikk. Vi har tatt oss tid til å lære håndverket, og så har vi forsøkt å tenke nytt. Det har gitt oss en annen inngang til bransjen.

Ask gård

Filosofien er at produktene skal være økologiske, kortreiste og uten tilsetningsstoffer, i tillegg til at vi er opptatt av å nytte hele dyret, forteller hun. Det hakkes og skjæres, kvernes og males. Kjøtt modnes og tørkes, i opptil 10 måneder. Det lukter fuktig kjeller. Som i Italia?

En smak av spekeskinken Hockey– Vi elsker å reise, og bli inspirert. Italienerne har en skinke de kaller Culatello. Vi låner metodene, men gjør vår egen vri. Idéen er at kundene skal få fantastiske, norske råvarer, men også kjenne smaken av Italia.

Og det blir lagt merke til. Markedet er lokalt, nasjonalt, og snart også internasjonalt. Leiv Vidar, Thorbjørnrud Hotel, Hadeland Glassverk, Sundvolden Hotel har alle merket seg matkunstnerne i Åsbygda.

Det skjæres og kvernes, blandes stappes og surres. Her brukes ingen tilsetningsstoffer – kun kjøtt og urter. Spekematen modnes og tørkes i opptil 10 måneder før produktet er ferdig.

Og setter du deg til bords ved Eger & Co og Fengselet, skal du se at Ask Gård er representert på menyen. Kanskje du får en smak av spekeskinken Hockey, som i fjor var finalist i kategorien Årets kjøtt foredlet i regi av Det Norske Måltid? Riktignok gikk ikke skinken helt til topps, men Evang-paret er opptatt av anerkjennelsen som en seier i seg selv.


Ask gård

Anne Marte, Kristoffer og Ståle Berg “knyter pølser”.

Ask gård

Leif Velta har 40 års erfaring som pølsemaker.

Ask gård

Spekepølsene består av kun kjøtt og urter.

Ask gård

Spekepølsen “Passe”, med blant annet grønn pepper og fennikel.

Veien videre handler om mer kunnskap, mer nyskaping, og selvsagt mer hardt arbeid. Staben utvides, det samme gjør produksjonslokalene. Og drømmen? Det er å nå ut til et enda større marked. Kanskje Ask Gård Foredling blir store i Japan? Når vi snirkler oss ned mot hovedveien igjen, mette på inntrykk, går tankene mot dette: at kanskje er regionen vår liten, men du verden for et mangfold.

Gudenes champagne!

Siste tilskudd på Ask Gård er Ask Brygghus, der den nye poplære drikken kombucha er i full produksjon. Noen mener at denne teen er rene vidunderdrikken.

Ask Brygghus er et nyoppstartet brygghus med produksjon av økologiske drikker uten alkohol, blant annet kombucha, ginger beer og etterhvert mye mer...
De er nå klare med sin første batch av kombucha fra det nye produksjonslokalet, og lista legges høyt også her. Verdiene er de samme som i matproduksjonen. Kvalitet kvalitet og kvalitet.

Kombucha lages ved at man tilsetter sukker og en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller scoby, i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i én til fire uker. Når teen fermenterer, blir sukkeret «spist» opp av bakterier og gjær som er i scobyen.
En ferdig drikk inneholder tre til seks prosent sukker og én til tre prosent alkohol, og sies å inneholde både B-vitaminer og antioksidanter.

Kombucha har vært svært populær i USA i flere år nå, men også i Norge blir drikken nå mer og mer kjent. Kombucha – eller Gudenes Champagne som det også kalles, ble først fremstillt i Kina allerede i år 220 f. kr

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev