Alt stemte nøyaktig med den trainee-stillingen som de skulle fylle. Hun meldte dermed straks sin interesse til Ringerike Næringsforening (RNF), som på sin side sørget for å avtale et jobbintervju. Det skulle raskt vise seg å bli en suksess.

Trainee Ringerike

Da konstruksjonsdirektør Solveig Gedde-Dahl hos Spenncon AS leste CVen til Ahmad Bozan, ble hennes interesse umiddelbart vekket.

– Jeg skjønte umiddelbart at dette var en god match. Vi var ikke kommet langt ut i intervjuet, før Solveig og Bozan gikk over fra norsk til teknisk engelsk, forteller Monica Odden Myklebust fra RNF.

Det hele ble dermed en «vinn-vinn-vinn»-sak; RNF fikk fylt en trainee-stilling, Spenncon fikk en medarbeider som oppfylte helt spesifikke krav og Ahmad, eller Bozan som han helst blir kalt, fikk en stilling som passet perfekt både for hans personlige og yrkesmessige kvalifikasjoner. Veien til kontoret på Spenncon på Hensmoen skulle imidlertid vise seg å by på utfordringer for den velutdannede mannen fra Syria, som kom sammen med familien sin til Norge som flyktning i 2016.

Bozan har sin sivilingeniørutdannelse fra universitetet i Aleppo i hjemlandet Syria. Etter endt utdannelse, flyttet familien til Dubai hvor han jobbet innen prosjektering og konstruksjon av høybygg. Etter seks år i Dubai og Abu Dhabi, valgte imidlertid den lille familien å flykte til Norge. De kom i 2016 over vår grense via Russland – på sykkel.

Spenncon trengte hans kompetanse

Etter hvert endte familien opp i Drammen, og det var også der Bozan kom over annonsen om trainee-stillingen hos Spenncon. Etter sendt søknad og jobbintervju, fikk han raskt tilbud om å tiltre stillingen. Men da dukket nok en utfordring opp; hans
utdannelse fra Syria måtte såkalt NOKUT-godkjennes i Norge – en byråkratisk prosess som skulle vise seg å ta lang tid. Kort sagt er NOKUT en faglig godkjenning av høyere utdanning i utlandet, for å vurdere om den kan likestilles med tilsvarende norsk profesjonsutdanning.

– Vi ville jo gjerne få Bozan raskt ut i jobb, og Spenncon trengte hans kompetanse. Da fant vi en utvei gjennom å søke en såkalt turbovurdering. Dette fikk heldigvis fortgang i prosessen, konstaterer Monica, mens både Solveig og Bozan nikker samtykkende.

Spenncon på Hensmoen jobber med råbygg fra A til Å. Det vil si salg og prosjektutvikling, via prosjektering og modellering til produksjon og komplett montasje.

Bratt læringskurve

Kompetansen til Bozan kommer godt med når bæresystemer skal beregnes, og modelleres og produksjons- og montasjeunderlag skal utarbeides. Kompetansen har han, men det er mange nye, norske faguttrykk som skal læres. Dette er en bratt læringskurve, men Bozan er en god lytter, og han lærer raskt. Og så har vi funnet
en teknikk hvor vi lager våre egne ”tegneserier” for å lære nye tekniske terminologier, forteller konstruksjonssjef, Espen Lyche.

Trainee Ringerike

Det er ikke vanskelig å se at Bozan har funnet seg godt til rette. Selv har han ikke annet enn lovord å komme med når det gjelder sin nye arbeidsplass – både rent faglig men også ikke minst sosialt. Fra venstre: Konstruksjonssjef Espen Lyche, trainee Ahmad Bozan og konstruksjons-direktør Solveig Gedde-Dahl.

Det er ikke vanskelig å se at Bozan har funnet seg godt til rette. Selv har han ikke annet enn lovord å komme med når det gjelder sin nye arbeidsplass – både rent faglig men også ikke minst sosialt. – Bozan har fra dag én vist stor vilje og motivasjon til å lære. I
tillegg er han supersosial og ikke redd for å gå utenfor kontoret sitt, enten det er for å be om hjelp, faglige utvekslinger eller rett og slett for å slå av en kollegial prat, forteller Solveig fornøyd.

Men det er ikke bare på jobb at Bozan har funnet seg godt til rette; det samme gjelder for hans nye hjemby Hønefoss. Nylig kjøpte han seg bil, og han er allerede godt i gang med å utforske og gjøre seg kjent i nærområdene. Men den største utfordringen mener han helt klart har vært det å lære seg glattkjøring på et utfordrende norsk vinterføre ...

Prosjekt Trainee Ringerike

- rekruttering og lokal kompetanseformidling

Et spennende samarbeid mellom Ringerike Næringsforening, Høgskolen i Sør-Øst-Norge og et utvalg bedrifter i Ringeriksregionen. Dette er en ordning som skal vise frem en region i vekst, som kan tilby spennende jobbmuligheter for de med høyere utdanning.

Det første kullet startet opp høsten 2015, og de ansvarlige har for lengst konkludert med at trainee-programmet har vært en ubetinget suksess. Det fjerde kullet er allerede ute i jobb, samtidig er de godt i gang med å rekruttere kull nummer fem. Alle som har fullført programmet har endt opp med fast stilling. – Stadig flere lokale bedrifter har erfart at det å kjøre eget trainee-program er veldig ressurskrevende. Ved å rekruttere gjennom RNF, får bedriftene muligheten til å profilere seg, parallelt med at de sikrer seg nødvendig kompetanse.

Trainee Ringerike

Vi på vår side har ansvaret for å tilrettelegge og tilpasse, i tillegg til at vi følger opp traineene underveis, forteller en svært fornøyd Monica Odden Myklebust i Ringerike Næringsforening.

www.rnf.no

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev