Hønefoss er en veldig fin by, som har mye å by på

Folkehøyskolen som ligger få meter fra Hønefoss sentrum har seks linjer å by på. Å få fylt opp plassene byr sjelden på problem.

– Vi har et luksusproblem når det gjelder antall søknader. Skolen har ord på seg for å være godt drevet, sier lærer Benedicte Hambro.

Morsomt og nyttig

Folkehøyskolen er den eneste i landet med ren Stand Up og Revy-linje. Med stor porsjon flaks fikk Vetle Andersen fra Larvik en av de 20 populære plassene. – Jeg ville gjøre noe morsomt dette skoleåret. Jeg kom først inn på Musikk & Teater-linja, men da jeg sjekket på rest- plasser i sommer var det en som hadde trukket seg fra Stand Up & Revy. Jeg ble veldig glad da Benedicte ringte og sa jeg hadde fått plass, forteller Andersen.

Men hva skal man så med timer i teatersport og fortellerkunst og å lære å skrøne og overdrive så en tror det selv? – En blir god muntlig – det får en bruk for uansett, mener Andersen. – Jeg vil finne ut i løpet av året om jeg kan gå denne veien karrieremessig, sier Monclair Bøe fra Bærum.

Vokser

Skoleåret er ikke så gammelt, men elevene føler allerede de har lært en del. Og det beste med det hele: Mye gjenstår. – Vi skal innom alt mulig i løpet av året. Nå øver vi inn et stykke som skal vises for foreldre i høst. Vi skal også på turné til andre folkehøyskoler. Vi lager materiale selv – det er mye romkamerathumor. Jeg føler vi har vokst veldig bare på de første ukene, forteller Monclair Bøe. Begge gir lærerne gode skussmål.

– Lærerne er erfarne og flinke. Vi terper og får innspill fram mange vinkler, sier Andersen. – De er mer veiledere og er åpne for innspill. Opplegget er dynamisk, legger Monclair Bøe til.

Bynært

Å bo på internat er en ny erfaring for de unge guttene. – Alle her er gira på å møte nye mennesker, forteller Andersen. – Vi har mange konkurranser mellom etasjene, som quiz og rebusløp, sier kameraten. Et par minutter gange og elevene er midt i Hønefoss by.

– Hønefoss er en veldig fin by, som har mye å by på, mener Larvik-gutten og Bærum-vennen sier seg enig.

Trygve Monclair Bøe fra Bærum og Vetle Andersen fra Larvik har et drømmeår på folkehøyskolen i Hønefoss

Studenter til leie

Elevene skal også underholde yngre elever. De får besøk av gjesteforelesere, som Helén Vikstvedt. En morouke i  Dublin er også med i skoleplanen. I tillegg er elevene til utleie: – Om det er behov for små revyer, morsomme servitører eller et muntert innsalg før seminar, så ta kontakt, oppfordrer lærer Ole Christian Øen, som forteller at de i løpet av 48 timer hadde stablet på plass en revy som ble fremført på Geilo.

– Det kan være alt fra en person til fullt casting. Inntekter fra events går til utstyr på skolen, opplyser Øen.

Etter 12 år med eksamener og mye alvor, er det ingen tvil om at Andersen, Monclair Bøe og medelevene er inne i et drømmeår med mye humor i en kreativ verden. – Vi har nettopp vært på Spamalot – det var fantastisk og hysterisk morsomt. Og sånn går nå dagene og kveldene på Stand Up og Revy-linja på Ringerike Folkehøgskole.

Ringerike Folkehøgskole

  • Har seks linjer: Kunst, Idrett, Design & Fashion, Global   Solidaritet, Stand Up & Revy   og Musikk & Teater
  • Har plass til 113 elever
  • Skolens mål er å legge til rette for at elevene skal utvikle livs- mot og verdibevissthet,  tilegne seg kunnskap og få  opplevelser. Elevene skal  utvikle selvstendighet, ansvar  og innsikt i egen og andres  rolle i fellesskapet
  • Menneskets likeverd, personlig  frihet, toleranse og troen på   alle mennesker utviklings- muligheter står sentralt
  • Skolen har tradisjon for sosialt, politisk og kulturelt  engasjement

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev