Etter et halvt år i bruk er skussmålene gode fra de man aller helst lytter til i denne sammenhengen – elevene.

Og overraskende nok, brakketilværelsen underveis i byggeprosessen var aldri en større belastning, for hør bare hva elev ved elektrolinjen Siv-Kaia Andersen trekker fram når vi spør om kontrasten til den ny skolen:

– Jo, det er veldig flott å kunne ta i bruk den nye skolen, og vi trives godt her. Men miljøet har alltid vært veldig bra, om vi har hatt skole i brakkene eller i det nye bygget, forsikrer hun.

Det er Åpen Dag, vi skriver 25. april. Både rektor Olav Bråten, lærerstab, administrasjon og elever har derfor allerede fått sette sitt preg på lokalene og miljøet, siden skolen ble tatt i bruk i januar i år.

Hønefoss videregående skole

Dørene er nå åpnet for at foreldre, besteforeldre, søsken og andre som ønsker det, kan ta en titt på det nye praktbygget. For det er virkelig noe helt spesielt. Så snart man er innenfor, får man nesten kink i nakken av å skue oppover, oppover og videre oppover. Det er luftig og åpent, men samtidig finner man gode planløsninger og god utnytting av arealene.

Skolen er designet for at elevene skal se hverandre, omgås sosialt og være en del av hverandres hverdag.

Skolen er designet for at elevene skal se hverandre, omgås sosialt og være en del av hverandres hverdag.

Det unike ved skolebygget er at på tvers av fag og linjer, kan elevene se hverandre og ha flere sosiale soner enn ved andre skoler. Bygget er også tegnet til bruk for de behovene man finner for utdanningsløp så ulike som bygg- og anleggsteknikk, elektrofag, via medier- og kommunikasjon til restaurantfag.

Olav Bråthen, stolt rektor.

Olav Bråthen, stolt rektor.

Dessuten, alt utstyr er state-of-the-art. – Det er klart vi er stolte, sier rektor med et bredt smil. – I 1. etasje finner vi blant annet kjøkkenet, kantinen som kan romme 600 sultne elever samtidig, og det store auditoriet.

Nei, han er ikke misfornøyd med klippen. Det du ikke ser er at han gjør morsomme grimaser til en yngre bror.

Nei, han er ikke misfornøyd med klippen. Det du ikke ser er at han gjør morsomme grimaser til en yngre bror.

I 2. etasje finner vi blant annet bibliotek, bilverksted, byggfaghall, det mekaniske verkstedet og frisørelevenes lokaler. Overalt treffer vi skoleelever i aktivitet. Det er lørdag, ja, men vi får lov til å være flue på veggen for noen timer.

Omvisningen fortsetter. I trappen møter vi flere generasjoner ringerikinger som tar skolen i nærmere øyensyn. – I toppetasjen finner vi blant annet linjen el-energi, data og elektronikk i tillegg til naturfag.

Elektrolinjen er svært populær blant unge i distriktet

Elektrolinjen er svært populær blant unge i distriktet.

Totalt deler skolens 600 elever og 150 ansatte på 14.000 kvadratmeter, noe som inkluderer 40 klasserom, 20 grupperom, 10 samtalerom, kantine og auditorier.

Flere velger yrkesfag

– Har skolen opplevd at flere søker seg til skolen etter at denne sto ferdig? – Ja, vi har fått en markant økning med ca. 60 flere søkere til skolen dette skoleåret. Det har ført til at vi har tatt inn nærmere 50 flere elever. Vi har nesten fulle klasser ved alle utdanningsprogram, noe vi er veldig fornøyd med. Dette på tross av at elevtallet i Ringerike og Hole er stabilt, forklarer Bråten.

– Kan et slikt skolebygg være med på å gjøre yrkesfagene mer attraktive?    

– Økningen tror jeg kan tilskrives to ting; For det første har det i media vært en bevisstgjøring og debatt rundt behovet for yrkesfaglige elever, og for det andre har vårt nye flott bygg vært med på å heve statusen.

Restaurant- og matfag trekker elever til skolen, men ikke mange nok. Rektor Olav Bråten kunne gjerne ønske seg flere matglade ungdommer ved linjen.

Restaurant- og matfag trekker elever til skolen, men rektor Olav Bråten kunne gjerne ønske seg enda flere matglade ungdommer ved linjen.

Vi spør elevene om det siste også stemmer med deres oppfatning: – Ja, det tror vi. Det er en god skole å gå på, med flotte fasiliteter og dyktige lærere. Vi håper at det kan bidra til å gi yrkesfagene et løft, forteller elevrådsleder Emil Nygård og nestleder Vetle Nilsen.

Kreative elever gjennom kunst

Til skolestart denne høsten ble den siste milepælen nådd, hvor alle bygninger og utearealer sto klare. Innkjøringsveien kunne endelig tas i bruk, parkeringsplasser samt idrettsbaner.

Hele skoleprosjektet har hatt en kostnadsramme på ca. 475 millioner kroner. Tidlig ble det gjort klart at 1 % av byggesummen skulle brukes til utsmykning. I fjor inviterte Buskerud fylkeskommune kunsthåndverkere og billedkunstnere til utforming av et utendørs amfi ved nybygget. Vinneren av konkurransen ble skulptør Hans Martin Øien, som i samarbeid med poet Øivind Hånes har skapt hovedverket ”Før elvenes tid”.

Elever og lærere ved skolen skal omgi seg med mer kunst, noe har de også bidratt til selv i stor grad. Basert på innsamlet bestikk, har Toril Bonsaksen skapt en 100 kilo tung stol til kantina.

Hvorfor? På en skole hvor det å skape, finne nye løsninger og orientere seg mot arbeidslivet er sentralt, er derfor kunst og spennende omgivelser viktig. Elevene forstår at kreativitet blir verdsatt. Og dette håper rektor at de tar med seg videre inn i skolehverdagen og senere i arbeidslivet.

Ved design- og håndverkslinjen kan elevene utfolde seg kreativt.

Ved design- og håndverkslinjen kan elevene utfolde seg kreativt.

– Dette er en skole for dagens elever – og for framtiden, avslutter han. Det betyr at skolens historie såvidt er i ferd med å bli skrevet. Men skolen har allerede skrevet historie.

Studietilbud

 • Bygg- og anleggsteknikk
 • Design- og håndverk
 • Elektrofag
 • Helse- og oppvekstfag
 • Medier og kommunikasjon
 • Restaurant- og matfag
 • Service- og samferdsel
 • Teknikk- og industriell produksjon
 • Yrkessjåfør
 • Studiespesialisering m/formgivingsfag
 • Studiespesialisering m/hverdagslivstrening
 • Påbygging til generell studiekompetanse
 • Innføringsklasse for minoritetsspråklige
 • Voksenopplæring (Opus Ringerike)

Hønefoss vgs

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev